Jelenlegi hely

Hetedíziglen - Családtörténet-kutatásra várják az érdeklődőket a levéltárak

Sokunkban felmerül a kérdés: ki vagyok, kik az őseim? Szeretnénk saját sorsunkra vonatkozóan kapaszkodókat találni. A családtörténet-kutatás minden korosztály számára érdekes élmény.

Rajzolj családfát!

Mindenki szeretné tudni, hogy kik voltak a felmenői, honnan származik a családja. E kérdésre a családtörténet-kutatás során kaphatunk választ. A családunk múltjával való megismerkedés izgalmas és felemelő kaland. Őseink adataival először anyakönyvekben találkozhatunk, ezen információk segítségével családfát rajzolhatunk.

E száraz adatokon túl, sokféle, érdekes tartalmú irat tanulmányozásával valóságos időutazás során már azt is megtudhatjuk, hogy felmenőink közül ki hol élt, mivel foglalkozott, milyen szerepet töltött be egy település társadalmában, milyen sorsa volt a magyar történelem viharos évszázadai során.

A múltba vezető úton az iratokat őrző intézmények, a levéltárak segítenek az eligazodásban. Már a családkutatás megkezdése előtt szakszerű segítséget nyújtanak a kutatás módszertanában, és a feltárt eredmények rendszerezésében.

Hetedíziglen

Családtörténet-kutatási és oktatási programot indít a Magyar Nemzeti Levéltár. Családtörténet-kutatásra várják az érdeklődőket általános iskolás kortól a levéltárak országszerte kurzusokkal, kiadványokkal és levéltár-pedagógiai órákkal a Hetedíziglen elnevezésű projekt keretében.

A projekt célja, hogy minél többen megismerkedhessenek felmenőikkel, minél későbbi korokba visszamenőleg. A családtörténet-kutatás során kiderül többek között az, hogy milyen foglalkozásokat űztek, milyen településeken éltek, voltak-e birtokai vagy honnan telepítették be a felmenőket.

A program keretében két ingyenes kiadvány jelentettek meg az általános iskolás, valamint középiskolás kortól a felnőtt korosztályig, de ingyenesen tartják a levéltári órákat és kurzusokat is. A kiadványok segítségével az érdeklődők előképzettség nélkül szerezhetnek ismereteket rokonaikról.

A résztvevőknek szeretnék megmutatni a sokféle irattípust, hogy azokban milyen adattartalmak vannak, és ezek hogyan hasznosíthatók a kutatásban. Nem csupán a családtörténet-kutatással szeretnék megkeresni az iskolákat, mivel kurzusaikon lehetőség lesz hely-, életmód- vagy akár intézménytörténeti kutatásokra is.

A nem nemesi vagy arisztokrata származásúak nagyjából 200-250 évet tudnak visszamenni az időben, hogy felkutassák családjuk történetét, a projekt célja, hogy minél többen megismerkedhessenek felmenőikkel.

A Magyar Nemzeti Levéltár huszonegy tagintézménye is csatlakozott az átfogó programhoz: az összes megyei levéltár és országos levéltár is.

Forrás

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

23 mondat, amit ne mondj annak, aki bajban van

23 mondat, amit ne mondj annak, aki bajban van

Te is tudsz ilyen „jó szándékú”, de romboló mondatokat? Nekem a „kedvenceim” az „Engedd el!” a „Másoknak sokkal nehezebb” és a „Tudom, mit érzel”. Ilyenkor szívesen visszakérdeznék: Tényleg tudod?! Szerintem fogalmad sincs…
Love my Snowboard – Fotó- és videópályázat

Love my Snowboard – Fotó- és videópályázat

Pályázat típusa: fotó- és videó pályázatBeküldési határidő: 2022. március 30.
Novellapályázat Preyer Hugo emlékére 2022

Novellapályázat Preyer Hugo emlékére 2022

Pályázat típusa: sci-fi novellák írásaBeküldési határidő: 2022. március 31.Korcsoport: 3-12. osztályos gyerekek
Távoli világok meghódítói – Makettépítő pályázat

Távoli világok meghódítói – Makettépítő pályázat

Pályázat típusa: makettépítő pályázatBeküldési határidő: 2022. március 31.Korcsoport: 3-12. osztályos gyerekek
Ugrás az oldal tetejére