Jelenlegi hely

Drágulhat a napraforgó olaj. Válassz jó serpenyőt, süss kevés olajjal!

2022 júniusáig tart a napraforgó olaj hatósági ára, és egyelőre nem látni, mennyibe kerül majd azután. Ha drágulás jön, ideje lesz áttérni a zsiradékmentes vagy kevés olajat használó sütésre-főzésre, amihez a jó serpenyő elengedhetetlen.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete összegyűjtötte, hogy melyik serpenyő mire jó. Mire jók a bevonatos és mire a bevonat nélküli darabok. Az öntöttvas, a rozsdamentes acél, az alumínium vagy a titán serpenyő hővezető képessége a legjobb? Miben flambírozhatunk, és miben jó, ha eszünkbe se jut ilyen konyhai bravúrokat gyakorolni? Sőt, a tapadásmentes változatok közül 21-et teszteltek is a Tudatos Vásárlók, többek közt karcállóság, kopássállóság, hőeloszlás, hevítési idő szempontjából, az eredmények pedig meglepő képet mutatnak. 

Ma már sokféle alapanyagból készülnek edények, ami közös bennük, hogy lehetnek bevonatosak vagy bevonat nélküliek. A bevonatosak körül sok vita kering, főleg amiatt, hogy a bevonat leválhat és káros lehet az egészségre. A leggyakoribb bevonatok a teflon, a kerámia, és a titán. A bevonat nélküliekből is van bőven választák. A nagyszüleink által használt öntöttvas edények reneszánszukat élik, de mellettük megtalálhatók a rozsdamentes acél változatok is.

Bevonat nélküli edények 

Előnyök  

  • Rendkívül hőálló.  
  • Nagyon tartós; megfelelő használat esetén örökkévaló.  
  • Könnyen használható és kezelhető.  
  • Tökéletesen alkalmas sütésre, pl. steak.  
  • A bevonat nélküli serpenyők mindenféle konyhai eszközzel használhatók, beleértve a fém kiegészítőket is; a karcolások nem befolyásolják a serpenyők teljesítményét.  

Hátrányok  

  • A bevonat nélküli serpenyőknél idővel foltok keletkezhetnek, amelyek azonban nem károsak, ez például a rozsdamentes acélra jellemző.  
  • olaj vagy vaj használata minden alkalommal ajánlott, amikor bevonat nélküli edényekkel főzünk, hogy elkerüljük az étel letapadását.  

Érdekesség, hogy a bevonatos serpenyőkkel szemben a bevonat nélküli serpenyőkkel való sütés sokkal hatékonyabb alacsony hőmérsékleten, így energiát takaríthatunk meg.  

Bevonatos edények  

Előnyök  

  • Könnyű használni és tisztán tartani.  
  • Ideális ragadós ételekhez, alapanyagokhoz, pl. tojás, tejszín alapú szószok.  
  • A főzéshez kevés olaj vagy vaj elegendő.  

Hátrányok  

  • A magas hőmérséklet károsíthatja a bevonatot.  
  • A teflon bevonatú serpenyőket javasolt kicserélni, amint kopottnak vagy karcosnak látszanak.   

A bevonatos serpenyő élettartamának meghosszabbítása érdekében főzéskor csak szilikon, műanyag vagy fa konyhai kiegészítőket érdemes használni. 

A tapadásmentes serpenyőkből 21 típust teszteltek is a Tudatos Vásárlók, hogy kiderüljön, melyik a legolcsóbb azok közül, amelyekben tényleg nem tapad le az étel. Kutatták, hogy mely márkák mely típusai azok, amik viszonylag kevéssé karcolódnak, kopásállóak, melyiknek jó a hőelosztása. A legjobban teljesítő 5 márka között vannak ismertek és kevésbé ismertek is, árban pedig 10-15 ezer forintból már megvehető egy tartósabb darab.  

 

További részletes ismertető az Egyesület weboldalán olvasható:  

Válassz jó serpenyőt, süss kevesebb olajjal!
Tapadásmentes serpenyők tesztje 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Az ADHD-s gyerek agya másként reagál jutalomra, büntetésre

Az ADHD-s gyerek agya másként reagál jutalomra, büntetésre

Miért vallanak kudarcot a hagyományos nevelési módszerek az ADHD-s gyerekeknél? Az október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD) és a diszlexia tudatosításának hónapja. A viselkedési tünetek mögött gyakran specifikus kognitív gyengeségek állnak. Szerencsére ma már egyre kevésbé azonosítjuk az ADHD-t a „rosszasággal”, azonban sok szülő és pedagógus szembesül azzal a kihívással, hogy a hagyományos nevelési eszközök nem működnek. De a szakértő szerint az ADHD-val élő gyermekek motiválására is megtalálhatjuk a hatékony. stratégiát.
Kézjel és koktél - segélykérés bántalmazás esetén

Kézjel és koktél - segélykérés bántalmazás esetén

A legutóbb történt, kiskorút ért bántalmazás esete mellett szülőként sem mehetünk el szó nélkül, fel kell vennünk a kesztyűt és felkészítenünk gyermekeinket az ilyen helyzetekre is.
Kémia a konyhában - avagy: Hogyan főzz jobban, okosabban?

Kémia a konyhában - avagy: Hogyan főzz jobban, okosabban?

Ételt készíteni nem annyira bonyolult, mint embert juttatni a Marsra. De rengeteg olyan tipp és trükk létezik, amitől vagy a végeredmény lesz jobb, vagy az életed könnyebb. Ezekből mutatunk most néhányat.
Mit egyek, hogy egészséges legyek? Ismerd meg a Hormonkontroll étrendet!

Mit egyek, hogy egészséges legyek? Ismerd meg a Hormonkontroll étrendet!

Változni, soha nem könnyű! A berögzült szokások, a napi rutin gördülékennyé teszik a mindennapokat. Az étkezésünkön változtatunk szinte a legnehezebben! Megszoktunk bizonyos ételeket, ízeket, és a hétköznapi rohanásban sokszor úgy gondoljuk, nincs idő az egészséges ételekre. Ha jobban belegondolunk, az egészség, a szép bőr, és a megfelelő testsúly titka is éppen itt kezdődik - a tányérunknál.
Ugrás az oldal tetejére