Jelenlegi hely

Égi-földi lámpások között – Szentjánosbogár túrák júniusban

Az esti sétákon a szentjánosbogarak fénnyel színezett nászrepülésében gyönyörködhetnek a túrákra érkezők. Június második felében láthatjátok a szentjánosbogarak rajzását az ország több helyszínén. Mutatjuk, hogy hol és mikor lesznek túrák.

Szentjánosbogarak és csillagok a Gerecsében

2020. június 19-26., 19.00-22.00
Helyszín: Agostyán

Éjszakai felfedező sétánk során bejárjuk a kanyargó Árendás-patakot szegélyező őserdőmaradvány legrejtettebb részeit, hallgatjuk a rejtelmes állathangokat és körülöttünk megjelennek a szentjánosbogarak, az égen pedig a csillagok...

Az időszak különlegessége, hogy június 21. a nyári napforduló napja, a legrövidebb éjszakák, leghosszabb nappalok ideje. Az év egyik legrövidebb éjszakáján pedig kevés ideje van a csillagásznak. A Nap későn nyugszik és néhány óra múlva már fel is kel. Az északi égen a fénykupolája fényképezőgéppel akár követhető is – aki gépet és állványt hoz, ezt is megpróbálhatja! 

Napnyugta után látogatóink csillagász szakemberekkel, távcsöves bemutatóval ismerkedhetnek a nyári Tejút látványosságaival. A túrát a tatabányai MCE Amatőrcsillagászati Klubbal közösen szervezzük. 

Találkozó: 19:00, Agostyán, az ökofalu parkolója (GPS: 47.663392, 18.400889)
Részvételi díj:  2200 Ft/fő, kedvezményes: 1500 Ft/fő
Előzetes bejelentkezés szükséges.
A programot június 19-26. között a szentjánosbogarak rajzásától függően több alkalommal is megtartják. 

További infó

Boszorkánytúra a csillagos égbolt alatt – A villancsók birodalma 

2020. június 17. és 19., 20.30-22.30
Helyszín: Pilisszentiván

Amikor a nap nyugovóra tér és a csillagok is kigyúlnak, ilyenkor Szent Iván-éj környékén megelevenedik az erdő.

Ebbe a rejtélyes világba kalauzolnánk el a hozzánk látogatót. A túra alkalmával a Pilisszentivánon található Jági tanösvényt járjuk be, azonban rendhagyó módon nem nappal, hanem este. Erdei sétánk alkalmával jó idő esetén az erdők eleven mécsesével, a szentjánosbogarakkal is találkozhatunk.

Találkozó: 20:30, Pilisszentiván, Sportpálya, a Villa Negra előtt (GPS: 47.6120000, 18.8844100)

Részvételi díj:  2200 Ft/fő, kedvezményes: 1500 Ft/fő
Előzetes bejelentkezés szükséges.

További infó

Mécsbogár séták

2020. június 12-14., 18-21., 25-28., július 2-5., 20.00-21.30
Helyszín: Diósjenői Erdei Szabadidőközpont

Idén is megérkezett a várva várt Szentjánosbogár-rajzás, így megcsodálhatjuk a kis mécsbogarak világító-repülő táncát. A fűben, az aljnövényzeten várakozó röpképtelen nőstények világítva várják párjukat. A hímek – akik sokkal kisebbek a nőstényeknél – szintén világítanak, s röpködve keresik társukat. A séták elsődleges célja eme természeti tünemény bemutatása.

A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, amely az elmenyerdo@gmail.com címre küldött, a választott dátumot, a résztvevők nevét és életkorát is tartalmazó emaillel lehetséges. A séták akkor indulnak, ha az adott napra legalább 20 regisztrált jelentkező van. Egy sétán egyszerre max 30 fő vesz részt. 

A program témanapi belépővel látogatható (felnőtt jegy: 1100 Ft, gyermek jegy: 800 Ft).

További infó

Szentjánosbogaras séták Királyréten

2020. június 16. és több alkalommal 20.20-22.30
Helyszín: Hiúz Ház Erdei Iskola és Látogatóközpont (Szokolya – Királyrét)

Esti sétáinkon a szentjánosbogarak fénnyel színezett nászrepülésében gyönyörködhetnek a Királyrétre érkezők. Nem csak egy egyszerű esti sétán vehetnek részt vendégeink, hanem számtalan érdekességet tudhatnak meg a szentjánosbogarakról és az éjszakai lények túlélési trükkjeiről is. Előzetes bejelentkezés szükséges! 

Részvételi díj: 2200 Ft/fő, kedvezményes: 1500 Ft/fő 

További infó

Szentjánosbogár rajzás az Alcsúti Arborétumban

Még nem indult el a rajzás, az oldalukon minden aktuális információt megosztanak. A vezetett túrák a rajzás idején 20:15-kor, 20:30-kor és 20:45-kor indulnak. Felnőtt belépő: 2400 Ft, gyerek 1300 Ft, 3 éves kor alatt ingyenes.

További infó

Szentjánosbogár-séták

Idén is indulnak a Szentjánosbogár-séták a régi és új helyszíneken, ahol a látogatók felfedezik az esti fényeket hazánk Nemzeti Parkjaiban, Botanikus kertjeiben. Annak érdekében, hogy a séták hangulatos kis csoportos esti programok maradhassanak, a helyszínekre továbbra is korlátozott számban érkezhetnek a látogatók.

2020-ban az alábbi helyszíneken lesznek nyáresti Szentjánosbogár-séták: Agostyán, Cserépfalu - Hór-völgy, Eplény, Felsőtárkány, Soroksári Botanikus Kert, Tata Tóvároskert, Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert és  Zirci Arborétumban

Idén júniusban is várjuk a szentjánosbogarak rajzását, amikor a fűben, az aljnövényzeten várakozó röpképtelen nőstények világítva várják párjukat. A hímek – akik sokkal kisebbek a nőstényeknél – szintén világítanak, s röpködve keresik rövidke életük értelmét. A séták elsődleges célja eme természeti tünemény bemutatása, de természetesen szakvezetőink segítségével az érdeklődők megismerhetik az adott térség természeti és kulturális értékeit is.

Az esti séták időtartama 1,5 óra
Indulás: minden nap 20:30-kor
A séta befejezése: 22:00

A szentjánosbogarak kb. 21:17 – kor kezdenek világítani és este 10 előtt lekapcsolják fényeiket

További infó

„Szentjánosbogarak nyomában az éjszakai parkerdőben”.

2020. június 26. péntek
Helyszín: Pécs

Útvonal: Pécs, Tettye tér – Dömörkapu – Misina-tető – Kis-Tubes – Északi Ro-
tary – Bányász út – Mandulás (10 km, szintemelkedés: 310 m).

Találkozás: 19.00 órakor a Tettyén (megközelíthető a 33-as busszal).

Túravezető: Ignátkó Imre (30/270-2670).

A program ingyenes.

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.
Ugrás az oldal tetejére