Jelenlegi hely

Kultúrházak éjjel-nappal - Több száz program, több száz helyszín

Kocsonya szépségverseny, reneszánsz históriás történelmi kalandozás, interaktív meseszínház, fánksütő verseny, disznótoros, családi jelmezes farsangi futás. Országszerte több száz kultúrház csatlakozott színes programokkal a Kultúrházak éjjel-nappal elnevezésű rendezvénysorozathoz, amely idén a Mindennapi hagyományaink tematika mentén zajlik február 10. és 12. között.

A tizenegyedik alkalommal megvalósuló Kultúrházak éjjel-nappal rendezvénysorozat az ország számos művelődési házának részvételével zajlik majd, farsang utolsó hétvégéjén.

A www.kulturhazak.hu oldalon, az esemény hivatalos weboldalán folyamatosan regisztrálják 2017-es programjaikat a művelődési házak. A rendezvénysorozat fővédnöke Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, védnöke pedig Novák Péter, zenész, színész, rendező. 

Az eseményen az idei év védnöke, Novák Péter, zenész, színész, rendező a sajtótájékoztatón elmondta, hogy művelődési házakban nőtt föl, és minden, amivel máig is foglalkozik - a néptánctól kezdve, a színházon át, egészen a rockzenéig – ennek, és az ott tevékenykedő lelkes népművelőknek köszönhető. Egy titkos vágyát megosztva a közönséggel elárulta, hogy egész életében egy művelődési háznak az igazgatója szeretett volna lenni, ami a lehetőségek hiányában sajnos nem valósult meg, ezért alapították meg kilenc éve a Kultúrpart Csoportot, ami mintegy virtuális művelődési házként üzemel. Ezen minőségében is kedves kötelességének érezte, hogy eleget tegyen a felkérésnek, és személyén keresztül tolmácsolja megannyi kulturális intézmény közös vágyát: közönséget minden épületbe!

Bordás István, a Magyar Népművelők Egyesületének elnöke kiemelte, hogy az idén azért is választották mottóul a "Mindennapi hagyományaink" szlogent, hogy ráirányítsák a figyelmet a művelődési intézmények mindennapi életünkben, hagyományaink továbbéltetésében, újragondolásában, új hagyományok kialakításában betöltött meghatározó szerepére. Az idei programokból ízelítőt adva, elmondta: az idei kínálatban a hagyományos farsangi mulatságok, disznótoros és fánksütő programok mellett egyéb különleges programok is várják az érdeklődőket. Kiskunhalason családi jelmezes futóverseny, míg Debrecenben festmény, csipke és fotókiállítások, gyermek sakkverseny és legó-robot programozás várja a látogatókat.

Klein Marianna, a sajtótájékoztatónak helyet adó Vigyázó Sándor Művelődési Ház igazgatója hozzászólásában kiemelte: a művelődési ház korábbi években is aktív részese volt a Kultúrházak éjjel-nappal rendezvénysorozatnak, ebben az évben is változatos kínálattal készülnek. Mesemondó estet szerveznek felnőttek számára, lesz táncház, filmvetítés, de nosztalgia táncpartin is részt vehetnek a látogatók, mindennapi hagyományaink jegyében. Hangsúlyozta, hogy a közművelődési intézményeknek a kultúraközvetítés mellett  közösségfejlesztő szerepük is jelentős. Fontosnak tartja az intézmények értékteremtő és értékközvetítő szerepét, hagyományaink őrzését, továbbadását. Rákosmentén ez példaértékűen valósul meg.

A fővárosban az újpesti Ady Endre Művelődési Ház különleges drámapedagógia foglalkozásán drámajáték segítségével tanulhatunk konfliktuskezelést és kommunikációt. A Pestszentimrei Közösségi Házban terepasztalos stratégiai játék bemutatót tartanak, majd a kíváncsibbak ki is próbálhatják ezt a kombinatív készséget, gyors helyzetelemzést és döntéshozást fejlesztő hobbit.

A rendezvénysorozat keretében a szervezők 3 pályázatot is meghirdettek. Az Így újítunk mi innovációs pályázat a közművelődés hagyományteremtő és hagyományőrző szerepét erősítő módszereinek, formáinak, folyamatainak és jó gyakorlatainak bemutatására ad lehetőséget. A Plakátok viadala közművelődési plakátpályázatra a szervezetek programjait, munkáját népszerűsítő plakátokat várják a szervezők. A Zoom a helyre! fotópályázat pedig az intézmények mellett a nagyközönségnek is szól, és a közművelődési intézmények rendezvényein készült fotókkal pályázhatnak az érdeklődők. A pályázati kiírások az esemény hivatalos honlapján, a www.kulturhazak.hu oldalon olvashatók. Emellett a rendezvény facebook-oldalán (facebook.com/kulturhazak) szelfi-versenyt hirdettek a szervezők, amely már most nagy népszerűségnek örvend. A látogatóknak a kedvenc művelődési házuk előtt készült szelfijüket kell feltölteniük az oldalra.

A Kultúrházak éjjel-nappal a Magyar Népművelők Egyesülete szervezésében, a Közösségfejlesztők Egyesülete, a Kulturális Központok Országos Szövetsége, a Nemzeti Művelődési Intézet, a Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége partnerségével, illetve az Emberi Erőforrások Minisztériumának és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jön létre. Az esemény fő médiapartnere az M5 televízió csatorna.

Forrás: kulturhazak.hu

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.
Ugrás az oldal tetejére