Jelenlegi hely

A hétvégén tartják a logopédia európai napját

A hétvégén tartják a logopédia európai napját, amelynek keretében az érdeklődők országszerte felvilágosító előadásokat hallgathatnak, érzékenyítő programokon, tudományos konferenciákon vehetnek részt, beszéd- és nyelvi játékokat tanulhatnak és intézményeket látogathatnak.

A Magyar Logopédusok Szakmai Szövetsége Egyesület (MLSZSZ) közlése szerint az egyesület ernyője alatt szervezett programoknak az a céljuk, hogy ráirányítsák a figyelmet a szakmában felhalmozott tudás, tapasztalat össztársadalmi hasznosságára.

Nem csak a kisgyerekeknek, hanem az idősebb korosztálynak is szüksége lehet logopédusra - mondta Fehérné Kovács Zsuzsanna, a Magyar Logopédusok Szakmai Szövetségének elnöke vasárnap az M1 aktuális csatornán. Kifejtette: azoknak kell szakemberhez fordulniuk, akik az anyanyelv normáit nem tudják elsajátítani, például eltérés tapasztalható náluk a beszédben, a hangképzésben, illetve nyelészavaraik vannak.

A szakember erről annak kapcsán beszélt, hogy március 6-a a logopédia európai napja, aminek alkalmából hétfőn országszerte programokkal várják az érdeklődőket.
Fehérné Kovács Zsuzsanna elmondta: gyerekek esetében akkor kell szakemberhez fordulni, ha a gyerek két éves koráig nem tanul meg 50-70 szót. Ez az úgynevezett "kritikus szókincs", amely a nyelv épülésének alapját biztosítja. Közölte, a gyerekek körülbelül 75 százalékánál nincs probléma a beszédfejlődéssel, a maradék 25 százalék felénél is csak a lassabb fejlődés az oka a lemaradásnak. A többieknél pedig meg kell vizsgálni, hogy a gyerek mennyire érti az anyanyelvét - fűzte hozzá.

Március 6-a 2004 óta a logopédia európai napja az Európai Unió Logopédusainak Állandó Bizottsága kezdeményezésére. Magyarországon 2012-től tartanak ezen a napon rendezvényeket, amelyek célja, hogy felhívják a figyelmet a kommunikációs zavarok sokféleségére és azoknak az egészségre, az életminőségre gyakorolt hatásaira, valamint a logopédiával kapcsolatos kérdésekre. 

Mivel a logopédia európai napja, március 6-a az idén vasárnapra esik, a szakma által felkínált "Nyitott kapuk" program keretén belül a rendezvények ezen a hétvégén és a jövő héten is zajlanak. 

A részt vevő intézmények listájáról, a részletes programokról a Magyar Logopédusok Szakmai Szövetsége Egyesület honlapján (www.mlszsz.hu) található további információ. 

 

Forrás: MTI (2016.03.04. / 2016.03.06.)

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.
Ugrás az oldal tetejére