Jelenlegi hely

Veszélyes baba- és gyerekruhákat talált az NFH

A fogyasztóvédelmi hatóság húzózsinórral ellátott csecsemő- és kisgyermek-ruházati termékeket ellenőrzött.

A helyszínen 101-féle, 798 db termék esetében állapították meg, hogy azok használata a nem megfelelően alkalmazott húzózsinórok, illetve húzózsinór végződések miatt súlyos kockázatot jelentenek a gyermekekre nézve.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság kiemelt feladatának tekinti a csecsemők és kisgyermekek számára készített termékek folyamatos piacfelügyeleti ellenőrzését, ezért több mint 10 éve folyamatosan végez piacfelügyeleti vizsgálatot a csecsemők és kisgyermekek részére gyártott ruházati termékek körében.

A jelenlegi ellenőrzés a bevásárlóközpontokra, áruházláncokra, szaküzletekre, piacokra és egyéb kiskereskedelmi egységekre is kiterjedt. A vizsgálat célja a forgalomban megtalálható, nem megengedett módon alkalmazott húzózsinórral ellátott veszélyes csecsemő- és kisgyermek-ruházati termékek forgalomból való kiszűrése volt.

A helyszíni ellenőrzések során 101-féle, 798 db termék esetében került megállapításra, hogy azok használata a nem megfelelően alkalmazott húzózsinórok, illetve húzózsinór végződések miatt súlyos kockázatot jelentenek a gyermekekre nézve. Ezen kívül a hatóság munkatársai 72-féle, 358 db olyan gyermekruhát is találtak a forgalomban, amelyek forgalmazását a hatóság már korábban betiltotta.

A szakemberek a vizsgálatot szabvány alapján végezték, amely a különböző korcsoportoknál megengedett húzózsinórok alkalmazását is szabályozza. A szabvány figyelembe veszi a gyermekek életkorát, a gyermekek korával és fejlettségével összefüggő szokásos viselkedésüket és tevékenységüket, valamint a baleseti statisztikákat is.

Pulóverek állványon

A fiatal gyermekeknél elsősorban a ruhájukon alkalmazott kapucnikban, vagy a nyak körül lévő zsinórok beakadása a játszótéri eszközökbe (például a csúszdába) okozhat súlyos balesetet, míg az idősebb gyermekeknél és fiatal személyeknél a ruhadarab derekán és az alsó szegélyein levő zsinórok és húzózsinórok beakadása a mozgó járműveken (ilyenek például a buszajtók, a síliftek és a kerékpárok) okozhat súlyos sérüléseket, akár halálos balesetet.

A nyak- és kapucni részen alkalmazott húzózsinórok, a nyak köré szorulva fojtási veszélyt, a derékrészen és az attól lejjebb lévő, a szabvány alapján nem megengedett módon történő zsinórok alkalmazása, illetve a zsinórvégeken lévő csomók, műanyag vagy fém végelzárók – a nyak körüli zsinórokon lévő végelzárók kivételével – alkalmazása balesetveszélyt jelenthet a gyermekek számára. A nyak körül és a kapucniban alkalmazott elasztikus zsinórok – a fojtási veszélyen kívül – a zsinór meghúzásakor a gyermek arcához visszacsapódhatnak, ezért arc- és szemsérülést is okozhatnak a gyermekeknek.

A húzózsinórok és a zsinórvégződések nem megfelelő kialakítása miatti a kifogásolt termékek használata során tehát fennállhat a balesetveszély, a fojtási veszély, illetve a szemsérülés veszély kockázata. Több terméknél a biztonsági hiányosságok halmozottan fordultak elő.

Figyelembe véve, hogy ezen termékek súlyosan veszélyeztethetik a csecsemők és kisgyermekek egészségét, a termékek további forgalmazását a kormányhivatalok az ellenőrzést követően azonnali hatállyal megtiltották, és elrendelték a termékek forgalomból való kivonását, illetve visszahívását.

A vizsgált termékek listája itt található: www.nfh.hu/sites/default/files/Veszelyes_Gyermekruhak_vizsgalati_eredmenyei_tablazat_2015.pdf

 

Forrás: nfh.hu

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.
Ugrás az oldal tetejére