Jelenlegi hely

Sok üzlet visszaveszi az ajándékba vásárolt hibátlan termékeket

Egyre több üzlet ad lehetőséget a vevőknek arra, hogy minőségi kifogás hiányában is levásárolhassák vagy visszakaphassák egy termék vételárát, holott a szabályok szerint nem kötelezhetők erre - ismerteti a Gazdasági Versenyügyi Tanácsadó Iroda az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.  

A Tanácsadó Iroda ezt egy 400 üzletre kiterjedő kutatás  eredményei alapján állapította meg, amelyet a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesületének megbízásából készített a fogyasztók számára a karácsonyi időszakban gyakran jelentkező problémáról. A felmérést a CP Contact Kft. készítette el. A közleményben rámutatnak: az üzletek érzékelték azt a fogyasztói igényt, hogy az ajándékba vásárolt hibátlan termékeket is visszavihessék, kicserélhessék. Ahol a verseny erős, ott a cégek még egymásra is licitálnak abban a tekintetben, hogy a fogyasztók mit és mennyi ideig vihetnek vissza - tették hozzá.  
A közleményben felidézik, hogy a hatályos szabályok szerint  a vásárló csak webes vagy más csomagküldő, üzleten kívüli vásárlás esetén gondolhatja meg magát, 14 napon belül elállhat a vásárlástól, és követelheti a vételárat a termék egyidejű visszaküldése mellett. A jogszabály a kötelező jótállás alá eső tartós fogyasztási cikkek esetében azt teszi lehetővé, hogy ha a termék hibás, és a vásárló minőségi kifogását 3 munkanapon belül jelzi, akkor a kereskedő köteles azt cserélni, és nem oldhatja meg a problémát úgy, hogy vállalja a termék javítását.
A tanácsadó iroda kiemeli: ha a fogyasztó boltban vásárolta a terméket, amely hibátlan ugyan, csak éppen méretben nem jó vagy nem tetszik, már nem lehet elállni a szerződéstől. Sem a pénz visszatérítését, sem a termék cseréjét vagy levásárlást nem követelheti a vásárló - írták.


    

A kutatásból kiderült, hogy az üzletek eltérő módon, esetenként rendkívül toleránsan állnak a vevői igényekhez. A kutatásban részt vevő boltok között volt olyan, amely a vásárlástól számítva 3 napon belül biztosítja a termék cseréjének vagy levásárlásának lehetőségét, a többségük két hét és két hónap közötti időszakot határoz meg erre. Az üzletek leginkább a karácsony miatt adnak lehetőséget a cserére, levásárlásra, de többen nem kötik ezeket a panaszkezelési módokat az ünnepekhez. A fogyasztókat általában a nyugtán vagy a pénztárnál tájékoztatják a visszaváltás lehetőségéről, azonban a tanácsadó iroda megjegyzi, hogy sok esetben semmilyen tájékozódási pont nem áll a vásárlók rendelkezésére.  
    

A Gazdasági Versenyügyi Tanácsadó Iroda munkatársai díjmentesen segítenek a fogyasztóvédelmi problémák kezelésében, személyesen, telefonon, online, a  két ünnep között és januárban is.
Elérhetőek a http://versenyugyi-tanacsadoiroda.hu/kapcsolat/ honlapon.

 

Forrás: MTI
 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.
Ugrás az oldal tetejére