Jelenlegi hely

Terhesség alatti hüvelygomba

Akkor sem ajánlatos a kismamáknak öngyógyszerezésbe kezdeni, ha biztosan felismerik a hüvelygomba tüneteit, és esetleg terhességük előtt hasonló problémájukat már sikeresen kezelték vény nélkül kapható gyógyszerekkel.

A hüvelygomba terhesség alatti jelentkezése kellemetlen,- ellátása és gyógyszeres kezelése szülész-nőgyógyász szakorvost igényel. A vény nélkül kapható gombaellenes szerek terhesség alatti – szülész- és nőgyógyász szakorvos tudta nélküli – alkalmazásától óva intenek az orvosok és gyógyszerészek.

 

Felborult hüvelyflóra

A tejsavat termelő baktériumok (ún. Lactobacillus-ok) a hüvely egészséges, fiziológiás kémhatásának a biztosításában játszanak szerepet, és a működésüknek köszönhetően a hüvely egészséges pH-értéke a savas tartományban, 3,5 és 4,5 között van. Amennyiben a védőfunkciót ellátó tejsav-baktériumok valamilyen okból nincsenek kellő számban jelen a hüvelyben, a hüvelyflóra egyensúlya és pH-ja felborul, aminek eredményeként a gombák gyors szaporodásnak indulhatnak és fertőzéseket okozhatnak.

 

 

A hüvelygombásodás kellemetlen tünetei

A hüvelygomba okozója leggyakrabban az élesztőgombák közé tartozó Candida albicans gomba, ami a normál flóra részeként megtalálható a bőrön, a szájüregben, a bélben és a hüvelyben is. Amikor azonban az élesztőgomba a hüvelyben kontrollálatlan gyors szaporodásba kezd, az már kóros. A hüvelygomba okozta tünetek közül említhető a hüvelybemenet viszketéssel, égő érzéssel, pirosodással, bűzös váladékozással, vizeletürítésnél és szexuális kapcsolatnál esetleg fájdalommal is járó elváltozása.

 

Mi okozhatja a hüvelygombát?

A hüvelyflóra egyensúlya a terhesség alatt is megbomolhat, a várandósság alatti hormonális változások a hüvelygombásodás kialakulásának kedveznek. Emellett az immunrendszer terhesség alatti gyengülése is hozzájárulhat a hüvely gombás fertőzéséhez. Ezzel szemben egyes nőgyógyászok úgy vélik, hogy a terhesség alatt sem gyakoribbak a gombás fertőzések, mint egyébként, mivel a kismamák szexuális életét viszonylag kevés partnerváltás jellemzi, és ez a hüvelygomba várandós nők közötti előfordulási gyakoriságát csökkenti.

 

A hüvelygomba gyógyítása

Terhesség alatt hüvelygomba gyanúja esetén a szülész-nőgyógyász szakorvos felkeresése javasolt, aki általában kenetvételt követően állapítja meg a tünetek okát. Nem biztos, hogy gombásodás okozza a tüneteket; kórokozó baktériumok hüvelyben való elszaporodása, az ún. bakteriális vaginózis is hasonló panaszokat okozhat. Ez utóbbi, azaz a bakteriális fertőzés a magzatra nézve sokkal nagyobb kockázatot jelent, mint a hüvelygomba. A bakteriális infekciók a méhszáj idő előtti kinyílását okozhatják, idő előtti fájásokhoz vezethetnek és a koraszülés kockázatát növelik. Nem szabad azonban elbagatellizálni egy gombás fertőzést sem, mivel az ideális táptalaj egy bakteriális felülfertőződéshez, ami pedig már veszélyt jelent a magzatra nézve. Egyes tanulmányok alapján a koraszülések mintegy 10- 15 %-áért a hüvely felszálló – azaz a belső női nemi szervekre, a petevezetékre, petefészekre és a méhre is átterjedő – bakteriális és gombás infekciói felelősek.

  • Hüvelyben alkalmazott szerek

Amennyiben gomba okozza a kellemetlen tüneteket, a kezelőorvos gombaellenes hatóanyagú gyógyszerkészítményt javasol. Elsősorban nem a szájon át szedett, hanem a hüvelyben alkalmazott készítmények, így a hüvelykúpok és a hüvelytabletták kerülnek alkalmazásra. Ha ezek hatástalanok, megfontolásra kerül a szájon át szedett gombaellenes gyógyszerek használata.

A hüvelykúpok és hüvelytabletták alkalmazásának a módja eltérő a nem-terhes nőknél előírt alkalmazástól! Terhesség esetén a méhnyak mechanikus irritációjának veszélye miatt a felhelyezés nem mélyen a hüvelybe, hanem csak a hüvelybemenetbe javasolt. Szükség esetén hüvelyi applikátor (felhelyezést segítő eszköz) nélkül alkalmazhatók a gyógyszerek, vagy a kezelést az orvosnak kell elvégeznie.

  • Klotrimazol-kezelés

A terhesség alatt is alkalmazható hatóanyagok közül az elsőként választandók közé tartozik a klotrimazol, aminek számos készítménye (pl. krém, hüvelytabletta) recept nélkül is kapható. Több ezer várandós nő terhességét követték nyomon, akik a kilenc hónap alatt klotrimazol tartalmú készítmény(eke)t használtak. Úgy találták, hogy a magzati fejlődési rendellenességek gyakorisága nem gyakoribb a klotrimazol-kezelés következtében. Ugyanakkor felmerült annak a lehetősége, hogy az első trimeszterben történő klotrimazol használat a vetélések számát enyhén növelheti.

A klotrimazol származékokat, az omokonazolt, flukonazolt és a mikonazolt is alkalmazhatják a terhesség alatt. Igaz, ezek biztonságosságát illetően nem áll annyi adat rendelkezésre, mint klotrimazol esetén. Első trimeszterben való alkalmazásuk nem javasolt.

A klotrimazol származékok közül a ketokonazol, illetve ekonazol alkalmazása kerülendő, ugyanis állatkísérletek alapján nem zárható ki annak az embriotoxikus hatása.

  • Hüvelykúp

Előfordulhat, hogy a szülész-nőgyógyász a kismamának gyógyszertárban elkészítendő hüvelykúpot rendel. Általában a sárgás színű, orvosi javaslatra terhesség alatt is használható gombaölő hatóanyagot, a nisztatint tartalmazzák a patikai kúpok.

  • Lactobacillus-okat tartalmazó készítmények

A hüvelyflóra pH-ját beállító tejsavat, illetve a hüvelyflórát alkotó Lactobacillus-okat tartalmazó készítmények (mosakodók, kúpok) terhesség alatti használata a magzatra nézve nem jelent veszélyt, de azok alkalmazását meg kell beszélni a kezelőorvossal.

  • Kerülendő házipatikai szerek

A házipatika hüvelygomba ellen hatásosnak vélt szereit terhesség alatt kerülni kell, így a teafaolaj vagy fokhagyma, illetve tejföl, kefir hüvelyben való alkalmazásával ne próbálkozzon a kismama!

 

Kérdezze meg orvosát!

Összefoglalva: terhesség alatt jelentkező hüvelygombára utaló panaszok esetén a kezelőorvos felkeresése elkerülhetetlen. Csak a szülész-nőgyógyász szakorvos képes – vizsgálatot követően – megállapítani a tünetek hátterében álló kórokozót (gomba és/vagy baktérium), és ennek megfelelő terápiát elrendelni. Mivel a kezeletlen hüvelygomba a koraszülést is gyakran kiváltó bakteriális felülfertőződés melegágya, megfelelően megválasztott gyógyszerekkel való kezelése a kismama és a megszületendő gyermek érdeke. A gyógyszeres kezelés indokolatlan kerülése vagy elmulasztása nagyobb veszélybe hozza a fejlődő embriót, magzatot, mint a szakszerű gyógyszeres terápia. Hüvelygomba esetén a szexuális partner gombaellenes kezelésére is gondolni kell,- a visszafertőződés megakadályozása érdekében.

 

Dr. Budai Marianna Ph.D.
szakgyógyszerész

Forrás: bebikkicsikesnagyok.hu

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.
Ugrás az oldal tetejére