Jelenlegi hely

Ez terjedjen, ne a vírus!

A jó példa is ragadós, ezt már régóta tudjuk. Nálunk ismét beigazolódott, amikor egy átlagosnak tűnő péntek délután Berti (10 éves) fiam elkezdett verset írni. Azóta testvérei, és osztálytársai is próbálnak verseket, prózát, történeteket írni. De hogy mi is kell ehhez, azt szeretném most "elterjeszteni".

Minden egy rímes nappal kezdődött...

Sokszor aggódom, amikor a gyerek youtube videókat néznek, és követik a videósokat. Időnként egy-két ilyen videóst ki is cenzúrázok, a beszéde, stílusa miatt. Történt viszont egyik péntek délután - amikor szabad telefonozás van a fiúknál -, hogy szalad le a Berti az emeletről: Anya, van egy oldal, ahol rímeket lehet keresni, most hallottam a videóban. Kipróbálhatom?

Gondoltam miért is ne?! Ha már telefonozik, kivételesen legalább hasznosan tölti, meglátjuk mi sül ki belőle. A 2 órás képernyő előtti időkorlátot feloldottuk a telefonján, és el is kezdte használni a rímkereső oldalt, majd egy óra múlva megjelent az első versével. 

Cím: Covid ellen

Kidobom a taccsot,
ha meglátok egy maszkot.
Undorító a korona vírus,
áldj meg Jézus Krisztus.
A covid ellen mindenki harcol,
a végén még a világ a pokolban landol.
Ezért harcoljunk a covid ellen,
nem hagyhatjuk, hogy a covid nyerjen.
Hisz Győrfi Pál is mondta,
a tévében ezerrel nyomta:
hogy EGYÜTT SIKERÜLHET,
és a covid is eltűnhet.

Nem is akartam elhinni, hogy ezt egyedül írta, ezért (anélkül, hogy megbántanám) gyorsan rákerestem a rímkereső oldalra, pontosan hogy is működik. (Te is kipróbálnád? Kattints ide!)

Azt gondoltam, hogy egy-egy sorra kiad majd egy másik rímelő sort, de nem! Csak a szavakra ad ki rengeteg rímelő lehetőséget. Ami persze egy szuper segítség, de nekem például biztosan ez is kevés lenne, hogy verseket írjak. :) Berti lelkesedése viszont töretlen maradt. Annyira, hogy szombat reggel 6:20-kor már kérte is újra a telefont és faragta tovább a verseket. 

A sikerélmény csodákra képes

1,5 nap alatt 5 vers lett a termés, amit begépeltük, lamináltattuk, és hétfőn úgy indult el az iskolába, hogy minden osztálytársának és tanárának vitt egy nyomtatott példányt.

A siker ott sem maradt el, annyira, hogy többen is kedvet kaptak az osztályban az íráshoz. Mindenki viszi a próbálkozásait, támogatják egymást.

Cím: A kitartás és a hit

Ezt a verset én írtam,
miközben egy tutti dzsúzt ittam.
Nem volt pihenőm, csak dolgoztam a versen,
untam, de egyben volt hozzá kedvem.
Mert ki nem akar verset írni
és  a fejébe vésni,
hogy a versíráshoz kitartás kell.
Akár lehetsz topmodell,
de ahhoz is ugyanaz kell.
Jegyezzétek meg ezt a szót,
és hozzátok ki a szívben lakót.
Hallgassatok rímeket,
szerezd meg a hitedet.
Az mindegy mit szeretnél csinálni,
szeretnél a tündértől kívánni?
Vagy cégvezető akarsz lenni?
Ehhez se kell mást tenni,
csak a hitedet elővenni.
És én tudom, hogy neked is sikerülhet.
Akár egy egyszerű üzlet,
csak higgy benne,
mert biztos, hogy menne!
Justin Bieber is mondta,
TikTokon tolta
hogy bárki lehet énekes,
mindenkinek más érdekes.
De nem ez a lényeg,
hanem a hitedet kell megszerezned végleg!

Nálunk azóta Marci (7 éves) és Gergő (12 éves) is írnak. Ugyan nem verseket, hanem történteket, prózát, de ki tudja még mi sül ki ebből?! A jó példát utánozva ők is lelkesen próbálkoznak. 

Nem tudom meddig tart a lelkesedés, de egy biztos: Nem csak a hülyeség ragadós. A mai gyerekek éppúgy motiválhatók, és ha egy kis sikerélmény éri őket, szárnyra kapnak és bármit örömmel csinálnak.

Hogy mi ez a bármi? Na, ebben kell okosnak lenni nekünk, felnőtteknek, nem igaz?! :)

Elolvasnád a többi versét? Akkor kattints ide!

 

Busi Antónia
- Pécsimami -

Kapcsolódó cikkek:

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Minden, amit tudnod kell a szétnyílt hasizomról

Minden, amit tudnod kell a szétnyílt hasizomról

Ez a probléma férfiaknál és nőknél egyaránt előfordulhat, sőt csecsemőknél is kialakulhat, mégis legtöbbször a várandóssággal kapcsolatban találkozunk vele. A terhes kismamák esetén általában már a második trimeszterben elindul a hasfal „szétnyílása”. Kezelésével kapcsolatban erősen megoszlanak a vélemények. A magánklinikák gyakran műtétet javasolnak, de nem biztos, hogy minden esetben indokolt – hívta fel a figyelmet Karóczi Csilla a Sherlock Rehab gyógytornásza, manuálterapeutája.
Oké, de hogyaaan? - 5 tipp, hogy hogyan romantikázzunk a családi vakáción

Oké, de hogyaaan? - 5 tipp, hogy hogyan romantikázzunk a családi vakáción

Vajon hogyan lehet a romantikát belecsempészni egy családi vakációba? Milyen praktikákat lehet bevetni annak érdekében, hogy az együtt töltött időben sem feledkezzünk meg egymásról? Azt gondolom könnyedén, csak egy kicsit tervezzünk előre. Hoztam 5 tippet, melyet ti is bevethettek akár azonnal. – Ihász Anita párkapcsolati tréner írása.
Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

A debreceni Ünnepi Könyvhét valamint új könyvsorozatának első kötetének megjelenése miatt látogatott el Debrecenbe Kovács Attila avagy Holden Rose. Vele beszélgettünk gyerekekről, motívációról, és nem utolsó sorban kamaszoknak szóló 10 pluszos könyvéről, a Lapátos fickóról.
Ti ünneplitek még a pedagógusnapot?

Ugye ti is ünneplitek még a pedagógusnapot?

Idén 70 éve, pontosan 1952 június 7-e óta ünnepeljük Magyarországon június első vasárnapján a Pedagógusnapot. Belépünk az óvoda ajtaján és akár évtizedekig elkísérnek minket, velünk vannak, míg tanulunk. Sőt, sokszor tovább. Köszönjük!
Ugrás az oldal tetejére