Jelenlegi hely

Zárd üvegbe a nyár ízeit: paradicsom!

Szoktál paradicsomot eltenni? Ha igen: oszd meg velünk a tudományod, ha nem: nézd meg hogy csinálják az Imami oldalak szerkesztői!

Miskolcimami:

"Szeretem a paradicsomot lecsóként eltenni. Hagymával, paprikával, paradicsommal lecsót főzök. Kiforrázott befőttes üvegbe annyit kell tenni, hogy a tetején még legyen hely 6-7 mm vastag étolajnak. Mindenhol lepje el az olaj. Egy réteg celofán kell rá. A befőttes üveg csavaros kupakját teafa olajos papírral áttöröljük. Ezzel természetesen fertőtlenítünk, de nagyon vékonyan kenjük. A celofán miatt nem érintkezik a lecsóval. Feltekerjük az üvegre és beállítjuk a helyére. Mindenhez használható, ízesítéshez és különböző lecsókhoz, pl cukkinis, padlizsános, krumplis, édesburgonyás. Mehet bele kolbász, tojás, stb. Könnyű és jól eltartható. Már több éve készítem, tavaszra mindig elfogy.


Debrecenimami:

Én paradicsomlét szoktam készíteni. A paradicsomot felnégyelem, aztán rottyantok rajta egy kicsit, hogy összeessen, majd átpasszírozom. Ezután ala natúr felfőzöm, pici tartósítót teszek az üvegben a tetejére és száraz dunszt. Ez a legegyszerűbb. Lehet ízesíteni is, de én felhasználás előtt szoktam. (Szolnokimami is így készíti annyi különbséggel, hogy nyersen passzírozza át paradicsom passzírozó kézi szerszámmal és szörpös üvegbe tölti.)


Zalaimami:

Nálunk a dédi készíti. Leírás: a paradicsomot alaposan megmosni, felszelni, addig főzni, míg a héja már pöndörödik. Ekkor kicsit hagyni hűlni, hogy bele tudj nyúlni, és átpasszírozni. Újra feltenni főni, mikor forr, kell bele egy kis szalicil (gondolomformán, dédi szerint kevés paradicsomhoz kevés, sokhoz sok kell smiley ), azzal egyet rottyanjon, és mehet az üvegbe. Az üveget érdemes egy langyos meleg vizes edénybe állítani és úgy belemerni, hogy ne durranjon szét, de gondolom ezt tudjátok. Végül 2-3 nap száraz dunsztban.


 

Nemcsak finom, de a boltinál sokkal egészségesebb a házi készítésű paradicsom, lekvár, szörp, amit még különlegesebbé tehetünk egyedi címkékkel:

 

Letölthető befőzési címkéinket itt találod

 

Te hogy teszed el a paradicsomot?  Regisztráció és Belépés után oszd meg velünk és az Imami oldalak látogatóival:

Hozzászólások

A paradicsomlét hasonlóan teszem el, kevés NaBe tartósítóval. A maradék héjat és magot, ami a paszírozás után megmarad, napon vagy langyos sütőben csörgősre aszalom, majd húsdarálón ledarálom. Csavaros üvegben tárolom a fűszerek között, és ha nincs friss paradicsom, minden ételbe rakhatom, amibe egyébként raknék paradicsomot.

Nyersen passzírozom le a paradicsomot, majd főzöm minden nélkül. Üvegbe töltöm, a tetejére csurgatok olívaolajat, az tartósítja. Egész télen eláll. 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Az ADHD-s gyerek agya másként reagál jutalomra, büntetésre

Az ADHD-s gyerek agya másként reagál jutalomra, büntetésre

Miért vallanak kudarcot a hagyományos nevelési módszerek az ADHD-s gyerekeknél? Az október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD) és a diszlexia tudatosításának hónapja. A viselkedési tünetek mögött gyakran specifikus kognitív gyengeségek állnak. Szerencsére ma már egyre kevésbé azonosítjuk az ADHD-t a „rosszasággal”, azonban sok szülő és pedagógus szembesül azzal a kihívással, hogy a hagyományos nevelési eszközök nem működnek. De a szakértő szerint az ADHD-val élő gyermekek motiválására is megtalálhatjuk a hatékony. stratégiát.
Kézjel és koktél - segélykérés bántalmazás esetén

Kézjel és koktél - segélykérés bántalmazás esetén

A legutóbb történt, kiskorút ért bántalmazás esete mellett szülőként sem mehetünk el szó nélkül, fel kell vennünk a kesztyűt és felkészítenünk gyermekeinket az ilyen helyzetekre is.
Kémia a konyhában - avagy: Hogyan főzz jobban, okosabban?

Kémia a konyhában - avagy: Hogyan főzz jobban, okosabban?

Ételt készíteni nem annyira bonyolult, mint embert juttatni a Marsra. De rengeteg olyan tipp és trükk létezik, amitől vagy a végeredmény lesz jobb, vagy az életed könnyebb. Ezekből mutatunk most néhányat.
Mit egyek, hogy egészséges legyek? Ismerd meg a Hormonkontroll étrendet!

Mit egyek, hogy egészséges legyek? Ismerd meg a Hormonkontroll étrendet!

Változni, soha nem könnyű! A berögzült szokások, a napi rutin gördülékennyé teszik a mindennapokat. Az étkezésünkön változtatunk szinte a legnehezebben! Megszoktunk bizonyos ételeket, ízeket, és a hétköznapi rohanásban sokszor úgy gondoljuk, nincs idő az egészséges ételekre. Ha jobban belegondolunk, az egészség, a szép bőr, és a megfelelő testsúly titka is éppen itt kezdődik - a tányérunknál.
Ugrás az oldal tetejére