Jelenlegi hely

Újdonság: Tesz-Vesz város lakói asztalhoz ülnek

Mókás könyv az étkezésről a 105 éve született Richard Scarry rajzaival.

Több generáció nőtt már fel Richard Scarry Tesz-Vesz városról szóló meséin. A játékos, humorban gazdag könyvekben a szöveg és az illusztráció szervesen egészíti ki egymást. Scarry állatkarakterei úgy élnek, ahogy mi, emberek: iskolába járnak, dolgoznak, vásárolnak, orvoshoz mennek, ha betegek, és persze az étkezések is fontosak a számukra. A Móra Kiadónál megjelent Asztalhoz! című könyvből a gyerekek könnyen megérthetik, hogyan kerül az étel az asztalra, illetve megtudhatják, hogyan viselkedjünk illedelmesen, ha együtt étkezünk.
    
A Tesz-Vesz város segítségével felfedezhetjük az iskolát, megismerhetünk különféle foglalkozásokat, járműveket, népeket és országokat. Ebben a különleges világban a szereplők hétköznapi élethelyzetekben mutatnak példát arra, hogyan lehet egymást és a világot tisztelve, derűsen élni. Hibázni vagy csintalankodni persze lehet, de nem a másik rovására. Akadnak komisz karakterek is a könyvekben, de ők jellemzően pórul járnak, hiszen viselkedésükkel éppen hogy kirekesztik magukat az egyébként barátságos és befogadó állat-társadalomból.

Tesz-Vesz város lakóival egy friss sorozatban is találkozhatnak az olvasók:

Ezekben a könyvekben egy-egy napjainkban is fontos témában mélyedhetnek el az ovisok. A Mentsük meg a bolygót! és a Légy jól nevelt! után most az Asztalhoz! című kötet jelent meg a Móra Kiadónál. Utóbbiban nemcsak a közös étkezésekről és az egészséges táplálkozásról találunk információkat, hanem izgalmas rejtvények is várják a gyerekeket.

A teljes Tesz-vesz sorozatot ITT TALÁLOD!  

Richard Scarry 1919. június 5-én Bostonban született. Iskolái elvégzése után a helyi szépművészeti múzeumban folytatta tanulmányait. Az USA hadseregének térképeket és grafikákat készített a világháború alatt, majd több magazinnál is dolgozott. Az 1940-es években ismerkedett meg későbbi feleségével, Patricia Murphyvel, akinek több könyvét is illusztrálta. 1949-ben kopogtatott be először gyerekkönyvével a New York-i Golden Books Kiadó ajtaján. A Tesz-Vesz város lakóiról szóló első kötet (Best Word Book Ever) 1966-ban jelent meg. Magyarországon a nyolcvanas évektől kezdve olvashattak Cicóról és barátairól a lelkes rajongók.    

Richard Scarry örökségét fia, ifj. Richard „Huck” Scarry viszi ma tovább, aki már gyerekkorában is segített kiszínezni apja néhány történetét. A mesék egyik legnépszerűbb karakterét, Cicót (angolul Huckle) róla formázta édesapja. Huck Scarry többször járt már Budapesten, és különféle rendezvényeken együtt rajzolt a kis rajongókkal. 2024 őszén a 29. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon a Móra kiadó vendége lesz.

Forrás: www.mora.hu
 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Rázva, keverve... jeges tea és kávé italok forró napokra

Rázva, keverve... jeges tea és kávé italok forró napokra

A nagy nyári melegben gyakran úgy érezzük, hogy könnyebb lenne egy kávéval, vagy teával. Forró helyzetekre jól jön néhány jeges korty akár mindkettőből.
Bolhazsákok és könyvmolyok

Bolhazsákok és könyvmolyok

Emlékszel még gyerekkorodból az összebújós meseolvasásokra? Az első kiböngészett betűkre, mikor végre összeállt egy szó? A takaró alatt zseblámpával olvasott regényekre? A könyvek világába belépés élménye egy életre elkísér bennünket.
Így lesz ügyes kezű gyereked

Így lesz ügyes kezű gyereked

Sok szülő csak az iskolaérettségi vizsgálatok során szembesül azzal, hogy óvodás gyermekének a rajzkészsége, vonalvezetése még nagyon távol áll attól, amilyen készségekre az első osztályban szüksége lesz. Kézenfekvőnek tűnhet ilyenkor színezők és feladatlapok garmadájával elárasztani a gyereket, ám a mozgások finomodásához nem erre van szükség.
Grillszezonban az édességet is együk grillezve!

Grillszezonban az édességet is együk grillezve!

A gyümölcsök magas cukortartalma szinte kiabál a grillezésért. Imádnivaló ízt ad a finom karamellizált réteg mindenféle gyümölcsnek.
Ugrás az oldal tetejére