Jelenlegi hely

Vigyázz, kész, vissza a munkába!

Rengeteg szerepben kell megfelelnünk. Mindannyiunknak. Anyaként, apaként, feleségként, férjként, szüleink felé „örök gyermekként”. A sor könnyen tovább folytatható. Ha összeszámolom a munkahelyi kapcsolatok típusait is, akkor végképp számtalan szerepet kell tudnunk magunkban összeegyeztetni. Ez jó esetben sikerül, és megpróbáljuk a különböző szerepekben töltött időt egyenletesen elosztani, észrevétlenül váltani egyikből a másikba.

A legnagyobb nehézséget talán mégsem a fentiek jelentik, hanem az, amikor a jól megszokott életünkben egyszerre ismét egy-egy újabb szerepet kell betöltenünk: amikor anyává válunk, majd később, mikor a babával otthon töltött évek után szeretnénk visszatérni a munkába.

Ez újból egy hatalmas kihívás, melyet általában több hónap vívódás előz meg, és a választási lehetőségek mérlegelése komoly ellentétekhez is vezethet a családon belül. A családtól, a szűkebb környezettől és munkahelyi szokásoktól függően nagy nyomás nehezedik ránk, nőkre ilyenkor. Lehetnek olyanok a körülmények, amelyek nem sok lehetőséget adnak a szabad döntésre, mégis célszerű az alábbi lépésekben gondolkodni. A tudatos ráhangolódás, az új szerepre való felkészülés jelentősen befolyásolja, hogy hogyan érezzük magunkat utána ebben.

1. Mérjük fel saját szükségleteinket!

Gondoljuk végig korábbi elképzeléseinket, hogy mennyi ideig terveztünk otthon lenni a babával, és ehhez képest, hogyan érezzük magunkat az 1-2-3 éves otthonlét után. Ebben az állapotban tegyünk félre még minden mást, a gyermekünk életkorát, hogy mit „kell” illetve „kellene”. Kerüljünk tisztába azzal, hogy mit szeretnénk mi magunk. Mi hiányzik, mit tudunk másképp pótolni (társaság, szellemi „felfrissülés”), miből van túl sok, vagy túl kevés és mit szeretnénk helyette vagy mellette. Ismerkedjünk meg pontosan a saját igényeinkkel anélkül, hogy bármelyik gondolatunk kapcsán bűntudatot éreznénk, vagy arra gondolnánk, hogy mit szól hozzá majd a családból bárki is. Ha feltérképezzük magunkban, hogy mit is szeretnénk, mi számunkra a legközelebb álló lehetőség, akkor várhatóan olyan döntés fog születni, amely mellett ki tudunk állni és a környezetünk is támogatni fogja ezt. Arról nem is beszélve, hogy a gyerekek szintén megérzik ezt és könnyebb elfogadniuk az új helyzetet, ha érzik a belső összhangot.

2. Mérjük fel a család szükségleteit!

Ebben a folyamatban már minden benne van, ami a családunkat érinti: mekkora a gyerekünk, milyen intézmény van, ahol biztonságban tudjuk őt, ameddig mi dolgozunk. Milyen típusú a kicsi? Csak velünk töltött időt hónapokon át és nehezen viseli az idegeneket, vagy eleve nagy társasághoz szokott? Milyen anyagi körülmények között élünk, meddig fenntartható ez, miről mondunk le és mennyire lenne sürgős, hogy még egy kereset legyen a családban. 

3. Vonjuk be a családot az elképzeléseinkbe!

Osszuk meg a párunkkal azokat a gondolatokat, amelyek mentén körvonalazódni kezd a döntésünk és következzen a finomhangolás. Vegyük sorba, hogy a gyerekkel, a háztartással kapcsolatos teendőket hogyan tudjuk felosztani egy 4, 6 vagy 8 órás munkaidő mellett. Ki viszi reggel a gyereket és ki hozza? Vegyük számba, hogy ki tud segítséget nyújtani betegség esetén vagy akár a hétvégi főzésben. Mi fontos a család számára? És cserébe miről tudunk lemondani, ha szükséges? Mi az, amit valóban „kell” és mik azok, amit az igényeink diktálnak?

4. Vegyük sorba a lehetőségeket, készüljünk fel!

Mit nyújt a korábbi munkahelyünk? Megvan még egyáltalán? Új munkahelyet szeretnénk, vagy éppen kénytelenek vagyunk egy új helyet találni? Esetleg belevágunk valamilyen vállalkozásba? Az a fontos, hogy közel legyen az ovi vagy inkább, hogy ismerős gyerekkel kezdjünk szeptemberben? Ebben a fázisban nagyon sokat segít, ha az első pontban felmértük a szükségleteinket, és annak fényében keressük a lehetőségeket, nem pedig folyton valamilyen külső körülményhez akarjuk hozzá igazítani magunkat. Képzeljük el az új helyzeteket, gondoljuk végig egy teljes napunkat, hetünket.

5. Vágjunk bele!

Ha tudjuk, hogy mit akarunk, mi jó nekünk és a családnak, mire van szükségünk és hogyan oldjuk meg az új helyzeteket, bele lehet vágni a meghozott döntés megvalósításába! Az megtett előkészületekkel egész más érzéssel indul akár egy új munkahely keresése. Magabiztosabbak leszünk, érezni fogjuk a családi támogatást és a pozitív ráhangolódással képesek leszünk az esetlegesen felmerülő akadályokat lehetőségként kezelni.

Nem érdemes ezeket a felkészülési lépéseket kihagyni, mert a tisztánlátás könnyen ki tud segíteni váratlan helyzetekben is. Ha megfelelő önismerettel rendelkezünk és kellőképpen mérlegeltük a körülményeket, akkor rugalmasabban fogjuk kezelni a problémákat, és képesek leszünk a lehető legjobb döntést hozni. 

Szabó-Máthé Hanga, anyacoach

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Őszi bakancslista - pogramajánló

Bakancslista őszre: keressük a kalandokat!

Nehéz az őszre hangolódni egy ilyen ajándékba kapott csodálatos strandidővel szeptember elején. Őszi bakancslistánkra összegyűjtöttünk sok-sok kalandlehetőséget és ötletet. Kiránduljatok sokat, gyűjtsétek be az utolsó meleg napsugarakat!
Csak pozitívan - az osztályban! Ajándék letölthető plakátok iskolásoknak!

Csak pozitívan - az osztályban! Ajándék letölthető plakátok iskolásoknak!

Rosszabb pillanatokban sokat tud segíteni egy jó szó, kedves gondolat. Erősebbé tesz, ha tudjuk, hogy a felhők felett mindig kék az ég. Készítettünk Nektek egy kis ajándékot az iskolába, hogy ne felejtsétek el az ég színét a szürke napokon se!
Háromlépéses terv egy problémamentes tanévre, avagy hogyan készüljünk az előttünk álló évre?

Háromlépéses terv egy problémamentes tanévre, avagy hogyan készüljünk az előttünk álló évre?

Igaz, hogy az új év január 1-én kezdődik, és sokan akkor tesznek újévi fogadalmakat, de azoknak, akiknek iskolás gyerekük van, a szeptember elseje legalább olyan vízválasztó dátum, ha nem fontosabb. - Dezsőfi Beatrix írása.
Minden kiderült! Nagy sikerrel és sok tanulsággal zárult a Pécsimami és a Greendependet Intézet karbon-lábnyom pályázata!

Minden kiderült! Nagy sikerrel és sok tanulsággal zárult a Pécsimami és a Greendependet Intézet karbon-lábnyom pályázata!

Emlékeztek még az áprilisi nagy hírünkre? Az országban egyedüliként húsz Pécsimami olvasónak hoztunk el egy szuper lehetőséget, hogy megtudják: mennyi is a családjuk karbon-lábnyoma és tehessenek is azért, hogy ezt hatékonyan csökkentsék. A kutatás lezárult, mi pedig érdekes és fenntartható tanulságokkal jelentkezünk!
Ugrás az oldal tetejére