Jelenlegi hely

Családi kedvezmény: mi változik 2017-ben?

A gyermekek után járó családi kedvezmény igénybevétele több ponton változik 2017-től: ezek többsége kedvezően értinti a családokat, egy dologra viszont nagyon oda kell figyelnünk!

Családi kedvezmény csak a gyermek adóazonosító jelével vehető igénybe!

A 2017. évi adóelőleg-nyilatkozaton kötelező feltüntetni – a magzat kivételével – a gyermekek adóazonosító jelét. Ha ezt az adatot nem tünteted fel a nyilatkozatodban, akkor a kifizető a családi kedvezményt nem veheti figyelembe!

Már a 2016-os bevallás elkészítésekor is feltétele a kedvezmény érvényesítésének, hogy a bevallás tartalmazza az eltartottak adóazonosító jelét. 

2006. január 1-től az újszülöttek részére az állami adóhatóság az adóigazolványt hivatalból kiállítja, azt nem kell külön megigényelni, így ha 0-11 éves korú gyermeked van, akkor biztosan megkaptad az adókártyáját.

A családi kedvezmény igénybevételének megkönnyítése érdekében az adóhatóság a 2016. január 1. előtt született (2016. december 31-ig a 25. életévüket be nem töltött) gyermekek részére is automatikusan "megképezte" az adóazonosító jelet, és az adóigazolványt kérelem benyújtása nélkül megküldi a családoknak. (A postázás még nem mindenki részére történt meg.)

Ha valamilyen oknál fogva még nem kaptad meg gyermeked adókártyáját, netán elvesztetted és nem tudod gyermeked adóazonosító jelét, mindenképpen járj utána, nehogy elessetek a családi kedvezménytől!

Gyermeked adóazonosító jeléről a NAV ügyfélszolgálatán igazolást kérhetsz, ami ingyenes. Ez már elegendő a családi kedvezménnyel kapcsolatos adóelőleg nyilatkozat kitöltéséhez.

(Az elvesztett kártya pótlását a 17T34-es nyomtatványon lehet kérelmezni, ennek díja 3000 Ft.)

A családi kedvezmény érvényesítéséhez szükséges, 2017. évi Adóelőleg nyilatkozatot letöltheted itt!

És akkor lássuk a pozitív változásokat!

2017-től nő a kétgyermekesek családi kedvezménye!

A családi kedvezmény – az eltartottak számától függően – kedvezményezett eltartottanként és jogosultsági hónaponként

a) egy eltartott esetén 66 670 forint,

b) kettő eltartott esetén

ba) 2016-ban 83 330 forint,

bb) 2017-ben 100 000 forint,

bc) 2018-ban 116 670 forint,

bd) 2019-ben és az azt követő években 133 330 forint,

c) három és minden további eltartott esetén 220 000 forint.

Mi is jelent ez?

Egy gyermek esetén továbbra is havonta 10 000 forinttal, három, vagy több gyermek esetén gyermekenként havi 33 000 forinttal maradhat több a családi kasszában (ennyivel kevesebb "levonás" lehet a szülők jövedelméből), feltéve, hogy van annyi jövedelmük, hogy a szülők a kedvezmény teljes összegét igénybe tudják venni.

Két gyermek esetén  2017-ben gyermekenként 15 000, összesen tehát 30 000 forinttal (2018-ban gyermekenként 17 500 forinttal, míg 2019-ben gyermekenként 20 000 forinttal) lehet magasabb a szülők nettó bére a családi kedvezménynek köszönhetően.

Nem kell a házastárs/élettárs munkáltatójának aláírása!

2017. január 1-től a házastárs/élettárs munkáltatójának nem kell írásban tudomásul vennie (azaz cégszerű aláírásával ellátnia) a szülő adóelőleg nyilatkozatát, ami egyszerűsíti az ügyintézést.

A gyermek megszületése után nem kell új nyilatkozat!

A szülőnek nem szükséges új nyilatkozatot tennie a gyermek megszületését követően, ha a magzatra tekintettel már érvényesítette a családi kedvezményt.

Felváltva gondozott gyermek esetén nem szükséges bírói döntés a kedvezmény megosztásához!

2017. január 1-jétől módosul a Cst. 9. § (4) bekezdése, amely a felváltva gondozott gyermekre vonatkozó szabályt tartalmazza.

A rendelkezés szerint a szülőknek 2017-től már nem szükséges a bírói döntés arról, hogy a felváltva gondozott gyermek után 50-50 százalékban jogosultak legyenek a családi pótlékra. Ezentúl elegendő egyközös nyilatkozat benyújtása arról, hogy a gyermek gondozását, nevelését saját háztartásaikban felváltva biztosítják.

Amennyiben a nyilatkozat alapján 50-50 százalékban jogosultak a családi pótlékra, akkor a családi kedvezményt is az Szja törvény 29/B. § (1e) bekezdése („50 százalékos” szabály) alapján érvényesíthetik.

Láthatjuk, hogy 2017-ben egyszerűsödnek a családi kedvezmény igénybevételének feltételei és - kétgyermekes családok esetén - nő a családi kedvezmény összege is.  Figyeljünk arra, hogy a gyermek(ek) adóazonosító jelének hiánya miatt ne essünk el ettől a gyermekes családokat segítő lehetőségtől!

A családi kedvezmény érvényesítéséhez szükséges, 2017. évi Adóelőleg nyilatkozatot letöltheted itt!

Gellén Nóra - Pécsimami

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Családi pótlék utalása 2021-ben - itt vannak a pontos dátumok és az összegek

Családi pótlék utalása 2021-ben - itt vannak a pontos dátumok és az összegek

Mely napokon kapjuk kézhez a családi pótlékot? A hivatalos folyósítási dátumok és a családi pótlék összege 2021-ben.
Mindenki hazudik – Tényleg az vagy, amire klikkelsz?

Mindenki hazudik – Tényleg az vagy, amire klikkelsz?

A „Mindenki hazudik” című könyv szerzője szerint a Google-kereséseink sokkal reálisabb képet mutatnak rólunk, mint például a közösségi oldalakon megjelent posztjaink, hiszen itt olyan dolgokat is megvallunk, amiket különben sehol, senkinek máshol. Tudtad, hogy az algoritmusok jobban ismernek téged, mint te magadat?                                 
3 módszer, amivel kordában tarthatod a szülői szorongást

3 módszer, amivel kordában tarthatod a szülői szorongást

Jó, kimondom: kifejezetten szorongó alkat vagyok. Ha éppen nincs semmi különösebb, amin lehet aggódni, akkor biztos lehet benne mindenki, hogy pár órán belül találok valamit, amin a családommal együtt tudunk forgolódni. Mióta gyerekeim vannak, bevallom őszintén, nincs is túl nehéz dolgom. Anyaként mi mást is lehet csinálni, mint lépten-nyomon valami miatt aggódni? :)
Indul a 2021-es lakásfelújítási támogatás programja. Bele mersz vágni?

Indul a 2021-es lakásfelújítási támogatás programja. Bele mersz vágni?

Újdonság az államilag támogatot lakásfelújítás, nem csoda, ha rengeteg a kérdés. Körbejártuk a témát, ki, hogyan és mikor jogosult az igénylésre. Elő a számológépet, laptopot, papírt, és indulhat a tervezgetés!
Ugrás az oldal tetejére