Jelenlegi hely

Bármikor elérhető kulturális tartalmak - Film, könyv, újság, múzeum

Maradj otthon és csinálj olyat, amire régóta nem volt időd: olvass, nézz filmeket, hallgass zenét, barangolj be virtuálisan múzeumokat, kiállításokat vagy böngéssz régi újságokat!

Egy ideig elmaradnak a nyilvános kulturális események, vagy csak zárt ajtók mögött rendezik meg. Néhányat otthonról is követhetünk, de elérhetővé vált sok értékes anyag is, amiket bármikor megnyithatunk online felületeken. Hoztunk néhány nézni-, olvasni- és hallgatnivalót.

Film

Online Filmklasszikusok: a Nemzeti Filmintézet válogatásában összesen 90 irodalmi adaptáció, történelmi film, ifjúsági, animációs, rajz-, mese- és dokumentumfilm szerepel, ingyenes online hozzáféréssel segítenek a digitális oktatáshoz és az otthon maradni kényszerülők tartalmas szórakozásához.

A Nemzeti Filmintézet Youtube-csatornáján régi filmhíradók segítségével utazhatunk vissza az időben.

A Magyar Filmadatbázis 100-as listáján különleges és klasszikus filmek érhetők el.

MTVA archívum: Az elmúlt 60 év legnépszerűbb műsoraiból készítettk válogatást az m3.hu oldalon: sorozatok, filmek, klasszikusok reklámok nélkül, ingyenesen, hétről hétre frissülő tartalommal.

Állatkert

Nézz állatokat a jelenleg zárva lévő Fővárosi Állat- és Növénykert három webkameráján keresztül! Elefántok, fókák, orrszarvúk, zsiráfok és antilopok.

Nézz be a gemenci feketególya fészekbe!

Múzeum

Látogass el virtuálisan a múzeumokba, kiállításokra!

Ezekben a magyar múzeumokban tehetsz egy kellemes virtuális sétát: Szépművészeti Múzeum, Magyar Nemzeti Galéria, Budapesti Történeti Múzeum, Műcsarnok, Petőfi Irodalmi Múzeum, Iparművészeti Múzeum, Magyar Természettudományi Múzeum

Hetente bővülő tematikus virtuális kiállításokat nézhetsz a MaNDA adatbázisban.

Külföldi múzeumok tárlatait itt találod.

Könyvtár

A Digitális Irodalmi Akadémián száz író, költő teljes életművét érhetjük el, már a nyitó oldalon kattinthatunk a regénytárra, a drámatárra vagy épp a gyerekeknek készült válogatásra.

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár a napi- és hetilapok, folyóiratok távoli hozzáférését biztosítja a beiratkozott olvasóknak. Az e-dokumentumok a kölcsönzésre jogosító olvasójeggyel rendelkező olvasók számára távolról is elérhetők.

A Magyar Elektronikus Könyvtárban természet- és társadalomtudományok, humán területek, kultúra, irodalom, kézikönyvek és egyéb műfajok szerint kereshetünk. Az kezdőlapról virtuális beléphetünk az Országos Széchényi Könyvtár virtuális kiállítóterébe, vagy megismerhetjük a magyar képzőművészet történetét, esetleg régi folyóiratokat böngészhetünk.

Digitális Tudománytár

Az Arcanum Adatbázis Kiadó március 16-tól egy hónapra nyilvánossá teszi Magyarország legnagyobb, jelenleg közel 27 millió folyóirat- és újságoldalt tartalmazó periodika adatbázisát, az Arcanum Digitális Tudománytárat. Vagyis egy hónapon át ingyen böngészhető az elmúlt évtizedek összes napilapja, folyóirata és újsága.

Zene

Március 14-től regisztráció nélkül elérhető a Müpa digitális médiatára, amelyben 80 HD-minőségű koncertfelvétel és több mint 40 irodalmi est felvétele tekinthető meg online, ezúttal regisztráció nélkül.

Irodalom

A Litera szerkesztősége mesesorozatot indított FB-oldalán Mese járvány idején címmel.

Online múzeumpedagógia a Petőfi Irodalmi Múzeum múzeumpedagógus csapatával.

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Meghallgatlak! telefonos segítség az autizmussal élő gyermekek szüleinek

Meghallgatlak! telefonos segítség az autizmussal élő gyermekek szüleinek

A Nem Adom Fel Alapítvány Léleköntő programjának keretein belül indult telefonos szolgáltatás március 23-a óta elérhető a segítségre szoruló autizmussal vagy ADHD-vel élő gyermekek és szüleik számára. Céljuk, hogy a koronavírus miatt kialakult különleges helyzetben is segítségre találjanak az érintett családok.
Otthon nyaralunk! - Tippek, ötletek, hogy az idei is feledhetetlen legyen

Otthon nyaralunk! - Tippek, ötletek, hogy az idei is feledhetetlen legyen

Bizony nem a drága játékok, a luxus nyaralások azok, amikre a gyerekeink vágynak, hanem a velünk töltött időre, a bolondozásra, a sok mókára.
Ha újra itt a nyár - Jól jön a "digitális" szülői felügyelet!

Ha újra itt a nyár - Jól jön a "digitális" szülői felügyelet!

Te is szeretnéd biztonságban tudni a nagyobb gyerekeidet? Jó lenne, ha nyáron nem a kütyüket nyomkodnák egész nap? Találtam egy hasznos alkalmazást, amivel nyomon követheted, hogy mikor, merre jár, szabályozhatod a képernyőidőt és a tartalmakat is. Érdekel?
21 retró fotó a babakocsi százéves történetéből

21 retró fotó a babakocsi százéves történetéből

Milyen babakocsiban tologatták a szüleinket és nagyszüleinket? A századfordulótól a 1980-as évekig bemutatjuk a legérdekesebb modelleket a Fortepan képei alapján.
Ugrás az oldal tetejére