Jelenlegi hely

Vásári kalandozások a Balatonon: kézműves és termelői piacok az északi parton

Aki egy egész napos túrát tervezne, vagy szereti a mozgalmas reggeleket, kezdje a napot egy jó kis piacozással. Erre igazán nyaraláskor, utazáskor van  a legtöbb lehetőségünk. Ha van is esélyünk egy-egy piacozást beiktatni hétköznapjainkba, az bizonyára inkább a rutin, mint a felfedezések lehetősége.

Ha a Balaton északi partja közelében járunk, érdemes egy rövidebb kitérőt beiktatni az utazásba, jobbnál-jobb piacok várnak minket!

Szombaton Tihanyban, szerdán és szombaton Balatonalmádiban, illetve a füredi csarnok előtt, míg vasárnap Káptalantótiban van piac.

Balatonalmádiban hetente két napon

Nem túl nagy méretei ellenére Almádi heti kétszer is tart piacnapot, sőt havonta egyszer vasárnap használtcikk-antik piac is van tavasztól őszig. A piac mellett egy fantasztikus fagyizóval is büszkélkedhet, így a strandok mellett ez már elég vonzerő egy jó kis hétvégi kiruccanáshoz. A piacon az élelmiszertől a virágdíszekig, a kézzel készített sajtoktól a vászontáskáig széles a választék, és korántsem olyan drága, mint a Balaton mentén nyugatabbra eső társai. A piac Facebook oldalán érdemes körbenézni indulás előtt.

Tihanyban két piac egy napon

Igen a tihanyiak ebben is máshogy csinálják. Nemhiába, félsziget...

Placc, a trendi piac

A tihanyi révnél található Placc piac lenyűgöző választékánál csak az árakat író kréta nyomvonala szélesebb némelyik árusnál. A helyi borok, szörpök, gyümölcs és zöldséglekvárok, sütemények, egyedi kézműves és designékszer termékek, antikváriusok felfedezése az árnyas ligetben egy friss süteményekből, limonádéból elfogyasztott Balaton panorámás reggelivel fejedelmi indítása a napnak.

Aki igazi piacot keres, mert szeretné a hétvégi zöldésges leveshez valókat megvenni, azért ne ide menjen. A piacon van egy kisebb játszótér is, a futkározókényszeres gyerekeket a révnél lévő parkba is el lehet vinni. Szombatonként nagypiac, vasárnap kispiac.
Aki autóval indulna, korán keljen, ha közel szeretne parkolni. A távolsági busz szinte a piacnál áll meg, akár Balatonfüred, akár Tihany falu felől érkezik a látogató. A piac Facebook oldala itt található.

Domb piac, a bennfentesebbeknek

A lenti piac ellenpólusa a falu szélén meghúzodó Domb Piac, árnyas fái alatt némileg alacsonyabb árakon lehet beszerezni a hétvégi asztalra valót. Tihany festői részén, az Akasztódombon található, kilátással a Balatonra és az Apátságra. A helyben fogyasztandó gasztronómiai választék talán elsőre nem olyan széles, mint a révnél, de azért itt is akad mindszentkáli borászat (van szürkebarátjuk is palackozva!), házisüti, sajtok.

A büfé minőséget a Füredi csarnok békési származású kolbászsütödéjének tulajdonosa garantálja. Minden hétvégén készít egy kedvére való bográcsos ételt, ne hagyjátok ki! A piac hangulata nyugalmasabb, beszélgetősebb. Facebook oldala itt található.

Füreden

A füredi Vásárcsarnok nem biztos, hogy a legszerencsésebben híresült el, köztudottan az egyik legdrágább az országban. De a csarnok egyik sarkában hétvégenként Tihanyból érkező tartósítószermentes frissen készített hal és hústermékek bújnak meg egy faházban, addig vele szembe a másik végen a sajtválaszték isteni. A csarnok mellett csütörtöktől szombatig frissen sül a kolbász, szalonna, amit természetesen akár itt is meg lehet enni.

A játékos néninél és a csarnoki gazdaboltban pedig minden kapható, ami otthon maradt induláskor: szúnyogriasztótól a műanyag klumpán át a rokon gyerekeknek szánt ajándékig. Szombatonként a választék szélesebb: a csarnokon kívül vándor ruhaárusok, kora nyárig hatalmas zöldség-, és virágpalántaválaszték, könyv és csipke, és alkalmanként egy-egy antikos.

Aki valami eredetit szeretne, keresse Pécsi Krisztit, aki helyben készíti, korongolja kerámiáit, fazekas csodáit.

... és Tótiban

A káptalantóti Liliomkert kézműves piacot létrehozója saját kertjében indította el a helyi termelőknek, kézműveseknek az idegenforgalomtól független árusítási és munkalehetőséget biztosítva. A hivatalokkal szembeni küzdelem mára meghozta gyümölcsét. Neve fogalom, kiemelkedően széles választékú és mozgalmas piaccá nőtte ki magát. A kézműves piac mellett mára őstermelői piac is nyílt.

A zegzugos kert hangulata egyedülálló. A piac kínálatában az ékszerektől, kézműves szappanoktól, festményektől, kerámiáktól a ruhákon át az antik tárgyakig, bútorokig és könyvekig folyamatos csodák bukkannak elő a legkülönösebb standokról.

Az árusok, kézművesek Szombathelytől Veszprémen át a Krisna-völgyig (a chili pickle-jük kötelező!) Természetesen a gasztronómiai kínálat a legszélesebb: a házi szörpök, lekvárok, tojás, húskészítmények és sütemények mellett a retro paradicsomleves és napközis vagy menzatea ugyanúgy megfér. Ehetünk itt zenés felárral ’kőtt rétest’ 1200.- forintért vagy prószát kétszázért. Természetesen amíg anya költi a családi vagyont, apa egy sör vagy fröccs mellett nyugodtan figyelhet a körhintázó, játszó gyerekekre.

A gyerekjátszótér mellett felnőtteknek szóló kézműves programok is vannak szezonálisan, levendula koszorú készítés ugyanúgy megtalálható, mint a mandala vagy akril festmény festés. Az aktualitásokról Facebook oldalukon tájékozódhattok.

Gyenesdiás halban (is) erős

A Gyenesdiási halpiac az egyetlen halpiac a Balatonnál 'Első Balatoni Hal- és Termelői Piac Gyenesdiás'néven, már ezért is érdemes körbenézni. Aki a mediterrán, tengerparti országok piaci halkínálatához szokott, ne várja ugyanazt a látványt. Halból inkább a büfék erősek, de ez ebben az alcsony halfogyasztású országban már így is erős felhozatal. Termelői nap szombatonként, a piac minden nap nyitva, hétköznap csak délután.

Vonattal könnyen megközelíthető, a vasútállomás csak 300 méter a piactól. BBQ különlegességek, halbüfé, a város bora, sok-sok környékbeli finomság, tematikus napok, és itt is akadnak kézműves, kertészeti és zenés programlehetőségek, a helyi kosár-közösség átadópontja is itt van. Nem csak piac de aktív közösségi tér is. Facebook oldalán ITT lehet a programokról tájékozódni.

ADL - Debrecenimami

Forrás: a piacok Facebook oldalai és a szerző saját képei

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Bohócdoktor Rajzpályázat 2021

Bohócdoktor Rajzpályázat 2021

Pályázat típusa: rajzpályázatKorosztály: óvodás - kisiskolás, iskolás, fiatal / felnőttBeküldési határidő: 2021. április 12.
Tavaszváró - Gyermekrajz pályázat

Tavaszváró - Gyermekrajz pályázat

Pályázat típusa: rajzpályázatKorosztály: általános iskolásokBeküldési határidő: 2021. március 7.
Láthatatlan maszkjaink – 13 kedvenc idézetünk az álarcokról

Láthatatlan maszkjaink – 15 kedvenc idézetünk az álarcokról

„Az álarcok változnak, de a komédiás ugyanaz marad.” – Gondolatok a mindennapi maszkjainkról.
Nyegle gyerekből sportos ifjú? Beszélgetés a Z módszer oktatójával

Nyegle gyerekből sportos ifjú? Beszélgetés a Z-módszer oktatójával

Szülőként előbb-utóbb sokan szembesülünk gyermekeink civilizációs életből fakadó problémáival. Abban is biztosan egyetértünk, hogy mindannyian testiekben is teljes életet élő embereket szeretnénk nevelni, s ehhez bizony elengedhetetlen a test jóllétével való foglalkozás már kicsi kortól. Hogyan induljunk neki, hogyan motiválhatunk egy kisgyereket?
Ugrás az oldal tetejére