Jelenlegi hely

Napraforgók címmel keresd az idei év legszínesebb gyereklemezét!

Szekeres Adrien, Völgyesi Gabi, Kocsis Tibor - csak pár ismert művész, akik egy-egy dal erejéig fémjelzik Major Eszter legújabb, gyerekeknek szóló lemezét. A Napraforgó Könyvkiadó gondozásában, a Magneoton Kiadó közreműködésével idén novemberben került a boltok polcaira a Napraforgók című gyerekdal válogatás, amely az Évszakok leporelló-sorozat verseinek feldolgozásából született.


A Napraforgók lemezhez hasonló gyereklemez válogatás évtizedek óta nem jelent meg a magyar piacon. 

NYERD MEG A LEMEZT GYERKŐCÖDNEK A BUDAPESTIMAMIN ››

A sajtóbemutató egyik különleges vendége Szekeres Adrien énekesnő volt, aki többek között az általa választott dalról is mesélt az egybegyűlteknek. 

"Azért mondtam igent a felkérésre, mert szeretem Esztert, a szövegeit, a személyiségét, és mert tetszenek a gyerekeknek írott versei is. Olyan dalt szerettem volna választani, ami nem egyértelműen én vagyok, ami kicsit kívül van a komfortzónámon: így esett a választásom a Sárkányeregetésre." - mondta az énekesnő.

A jó hangulatú lemezbemutatónak a Pannónia Stúdió adott helyet, ahol a sajtón kívül Dusík Gábor, zeneszerző, Kocsis Tibor, énekes, Eszter családja és barátai is részt vettek. 

Kocsis Tibor, énekes őszintén mesélt a felkérésről:  "Gyerekdalt énekelni számomra teljesen új terület. Eszterrel nagyon régóta ismerjük egymást és több dalon is dolgoztunk már együtt. Szeretem a dalszövegeit és nagyon tetszett az a kreativitás és jó értelemben vett egyszerűség, ahogyan ezeket a gyerekeknek szóló dalokat is megírta. A lemezen a Madárcsicsergés című dalt énekelem. Amikor először meghallgattam, egy szó ütötte meg a fülemet: ornitológus. Ezen nagyon jót mosolyogtam, mert szerintem nagyon szellemes, hogy egy olyan kifejezés került a dalba, ami teljesen váratlan és meglepő! Ezzel a gyerekeknek kicsit bonyolultnak tűnő szóval kizökkenünk abból a komfortos világból, ahová amúgy a dalokon keresztül eljuthatunk.

Tuti biztos vagyok benne, hogy a gyerekek ezt a szót fogják leghamarabb megjegyezni! Egyébként a madárcsicsergés engem is elvarázsol, bár sosem készültem ornitológusnak. Viszont nincs annál megnyugtatóbb, mint amikor kint vagy a természetben és csak a madarak énekét hallgatod! Rengeteg gyereklemezünk volt, én amúgy is lemez-mániás voltam kisgyerekként is, így legalább 20-30 különböző albumot hallgattam. A klasszikus persze Halász Judit vagy az akkori nagy magyar sztárok aktuális gyereklemezei, mint pl. a 100 Folk Celsius, és persze a különböző megzenésített versek, a kor legjobb színészei által előadva. Nagyon szerettem ezeket. A 80-as években nem volt még internet és youtube, ami persze megnehezítette a zenehallgatást, de sokkal színvonalasabb dolgokhoz lehetett hozzájutni. Sajnos manapság a videó-megosztókon elég vegyes a felhozatal, néha találkozom videókkal, mivel a családban sok a kisgyerek. Ezért fontos, hogy készüljenek most is tök izgalmas, szellemes, netán humorral átszőtt dalok, amiket a gyerekek szívesen hallgatnak. Minden gyerek nyitott a világra, minden gyerek muzikális, kreatív, befogadó és érdeklődő. Nekik ajánlom ezt a lemezt, vagyis minden gyereknek."

JÁTSZOM A CD-ÉRT ››


Major Eszter, az ismert szövegírónő gyermeke születése után sem hagyott fel az írással. Egy kis időre viszont a dalszövegeket gyermekversekre cserélte.  A kisgyermekes anyukát a verslábak csodálatos birodalma Imre Flóra költőnő tanítványaként ejtette rabul. Sokan nem tudják róla, hogy erdetileg a Pető Intézetben tanult konduktornak, ennek ellenére Magyarország egyik legkedveltebb szövegírójává vált. Ő alkotta meg olyan dalok szövegeit, mint: 
Unisex: Úgy szeress
V.I.P: Keresem a lányt
Bereczki Zoltán: Kerek egész
Kocsis Tibor: Lásd a csodát
Szekeres Adrien: Kicsi szív
Hooligans: Küzdj az álmodért 
Vastag Csaba és Tamás: Őrizd az álmod
Wolf Kati: Ne engedj el


Az Évszakok leporelló-sorozat születése

A Napraforgó Kiadó régóta tervezett egy olyan önálló szerkesztésű sorozatot, amelyben mai magyar kortárs versek szólítják meg a gyerekeket modern, friss illusztrációkkal: az ő életükről, élményeikről, kérdéseikről, problémáikról mesélnek nekik.

Miután Major Eszter, az ismert magyar dalszövegíró igent mondott a felkérésre, a tervből csakhamar az Évszakok c. nagyszabású projekt lett.

Az első tizenhat vers a nyárról, majd a második tizenhat vers a télről szól: ezeket a könyveket még 2017-ben adták ki. 2018 tavaszán pedig elkészültek a tavaszi, nyár végére pedig az őszi versek kötetei is. Mind a négy évszakhoz egy-egy színező is készült, amelyekben a versek ugyanúgy megtalálhatók.


A könyvek illusztrációit Kecskés Anna készítette.

Dusík Gábor zeneszerző Eszter révén került a projektbe. A szakmai körökben jól ismert és sikeres, Szlovákiában élő és alkotó szerző neve talán a magyar nagyközönség számára mostanáig kevésbé volt ismert. A lemez megjelenésével most először készült magyar-szlovák koprodukcióban gyereklemez. 

A Budapestimami ajánlásával

Büszkék vagyunk rá, hogy mi is a lemez egyik ajánlói és egyben támogatói lehetünk. A Napraforgókat elsősorban a 2-6 éves korú gyerekeknek és szüleiknek ajánljuk. Azoknak, akik tudatosan szeretnék megmutatni gyermekeiknek a mesék és a dalok szépségét, miközben ők maguk is újraélhetik a gyerekkorukat.

További infó ››

- Budapestimami -

Ez is érdekelhet:

Téli kalandra hív minket Major Eszter új gyerekkönyve

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Bohócdoktor Rajzpályázat 2021

Bohócdoktor Rajzpályázat 2021

Pályázat típusa: rajzpályázatKorosztály: óvodás - kisiskolás, iskolás, fiatal / felnőttBeküldési határidő: 2021. április 12.
Tavaszváró - Gyermekrajz pályázat

Tavaszváró - Gyermekrajz pályázat

Pályázat típusa: rajzpályázatKorosztály: általános iskolásokBeküldési határidő: 2021. március 7.
Láthatatlan maszkjaink – 13 kedvenc idézetünk az álarcokról

Láthatatlan maszkjaink – 15 kedvenc idézetünk az álarcokról

„Az álarcok változnak, de a komédiás ugyanaz marad.” – Gondolatok a mindennapi maszkjainkról.
Nyegle gyerekből sportos ifjú? Beszélgetés a Z módszer oktatójával

Nyegle gyerekből sportos ifjú? Beszélgetés a Z-módszer oktatójával

Szülőként előbb-utóbb sokan szembesülünk gyermekeink civilizációs életből fakadó problémáival. Abban is biztosan egyetértünk, hogy mindannyian testiekben is teljes életet élő embereket szeretnénk nevelni, s ehhez bizony elengedhetetlen a test jóllétével való foglalkozás már kicsi kortól. Hogyan induljunk neki, hogyan motiválhatunk egy kisgyereket?
Ugrás az oldal tetejére