Jelenlegi hely

Milyen egy jól felszerelt bicaj?

Ahogy a jó idő beköszönt, szerencsére egyre többen pattannak kerékpárra. Most több okból is érdemes nyeregbe szállni. A te biciklid is készen áll a tekerésre?

Gyerekkorom gondtalan pillanatait idézi a bicaj, ahogy annak idején, a téren róttam a köröket. Még a tüskés bokor sem tartott vissza, amit egy-egy rosszul bevett kanyar után közelebbről is volt alkalmam megszemlélni. Sajnos az elmúlt években kevés időm volt kerékpározni (a szúros bokrokat is messze kerülöm azóta), most viszont leporoltuk a gyerekekkel a kétkerekűeket. Először egy alapos karbantartáson estek át a járgányok, majd miután átvettük a legfontosabb KRESZ szabályokat nekiindultunk a nagyvilágnak (a szomszéd utcáig kezdetnek).

2020 tavaszán talán a kerékpár a legkisebb kockázattal járó közlekedési eszköz.

Miért érdemes még biciklivel közlekedni?

Mert egészséges! A kerékpározás kiváló sportolási lehetőség, hatékonyan erősíti az alsó végtagjaidat, edzi a szívedet és javítja a tüdőkapacitásodat.

Mert környezettudatos! Kerékpárral közlekedve nem szennyezed a levegőt, ezzel nem csak magadért, de a jövő generációjáért is sokat teszel.

Mert költségtakarékos! A fenntartási költsége minimális, még a parkolásért sem kell fizetned.

Mert mindig kéznél van! Kerékpárral nem állsz a dugóban, nem kell várnod senkire és nem kell parkolóhelyet sem keresned.

Mert szabadságérzetet ad, és nagyszerű örömforrás!

A neked megfelelő kerékpár megtalálásához kérd a szakemberek segítségét! A szakboltokban be is állítják a kívánt méretre, és a kiegészítőkből is széles választékot találsz.

Erre figyelj, ha már van kerékpárod:

A kerékpárodnak közlekedésre alkalmas állapotban kell lennie!

A megfelelő tartozékokat a KRESZ és a 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet szerint szerezd be. Vannak kötelező és ajánlott tartozékok.

A kerékpárt fel kell szerelned (kötelező)

1. Könnyen kezelhető, megbízható kormányberendezéssel, amely semmilyen helyzetében nem akadályozza a kerékpár működtetését.

2. Két, egymástól függetlenül működtethető, száraz és nedves időben egyaránt hatásos fékszerkezettel, amelyek közül az egyik az első, a másik a hátsó kerékre hat.

3. Hangjelző berendezéssel, amely csak csengőhangot adhat.

4. Előre fehér vagy kadmiumsárga fényt adó, sötétben, tiszta időben legalább 150 méter távolságról látható lámpával. (Ez elhelyezhető a kerékpárt hajtó személyen is, és a világító berendezések által kibocsátott fény villogó üzemmódú is lehet.)

5. Hátra piros fényt adó, sötétben, tiszta időben legalább 150 méter távolságról látható helyzetjelző lámpával. (Ez elhelyezhető a kerékpárt hajtó személyen is, és a világító berendezések által kibocsátott fény villogó üzemmódú is lehet.)

6. Elől egy fehér, hátul egy vagy két piros színű, szimmetrikusan elhelyezett, nem háromszög alakú fényvisszaverővel.

7. Legalább az első keréken, legalább 2 db, egy átmérő mentén elhelyezett borostyánsárga színű, mindkét oldal felé hatásos oldalsó fényvisszaverővel (küllőprizmával). A küllőprizmák helyett vagy mellett alkalmazható két oldalon fehér fényvisszaverő körgyűrű felület is a kerékpántok közvetlen közelében vagy a gumiabroncsokon.

Nem kötelező, de javasolt felszerleni

  • Az oldalán borostyánsárga, mindkét oldali lábpedálon elől és hátul borostyánsárga fényvisszaverővel.
  • A kerékpár bal oldalán, hátul elhelyezett, személlyel vagy tárggyal való ütközéskor visszahajló szélességjelzővel, amely előre fehér, hátra piros színű fényvisszaverőt tartalmaz. A szélességjelző behajtható kivitelű is lehet.
  • A kerékpárra felszerelt fényvisszaverőknek sötétben, tiszta időben - olyan járműből, amelynek távolsági fényszórója azt megvilágítja - 150 méterről észlelhetőnek kell lenniük.

Fotó: kerekparosklub.hu

Gyerekülés használata

A kerékpárra gyermekülés olyan módon szerelhető fel, hogy az ülés és a rajta ülő gyermek a vezetőt a kilátásban és a vezetésben ne akadályozza, a kerékpár világító- és jelzőberendezéseit ne takarja. Az ülésfelület súlypontjának a jármű hosszanti függőleges szimmetriasíkjában, a tengelysíkok között kell elhelyezkednie. A vezető háta mögött közvetlenül elhelyezett gyermekülés azzal a feltétellel megengedett, hogy háttámlával és a gyermek méretére beállítható, általa ki nem kapcsolható, a kibújást minden körülmények között megakadályozó utasvisszatartó rendszerrel van ellátva.

Az üléshez kapaszkodót és lábtartót is fel kell szerelni, és a konstrukciónak meg kell akadályoznia, hogy a gyermek lába a kerékkel érintkezésbe kerülhessen. Az ülés, a kapaszkodó és a lábtartó nem lehet összefüggésben a kormányzott kerékkel, valamint az azzal együtt elforduló szerkezettel.

Kerékpár utánfutó

A kerékpárhoz kapcsolható legfeljebb 0,70 méter széles és legfeljebb 70 kilogramm össztömegű, egy kerekű vagy egytengelyű, két nyomon futó kerékpár utánfutó.

A kerékpár utánfutót fel kell szerelni:

  • Hátul egy, az utánfutó középsíkjában, vagy attól balra, az úttest szintje felett legalább 0,35 méter és legfeljebb 0,60 méter magasságban elhelyezett piros színű, háromszög alakú - a pótkocsira előírt - fényvisszaverővel.
  • A kerékpárra előírt hátsó helyzetjelző lámpával.

Indulás előtt ismerd meg a kerékpárosokra vonatkozó KRESZ szabályokat is!

KEDIT - Debrecenimami

Forrás: net.jogtar.hu, kerekparosklub.hu

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Láthatatlan maszkjaink – 13 kedvenc idézetünk az álarcokról

Láthatatlan maszkjaink – 15 kedvenc idézetünk az álarcokról

„Az álarcok változnak, de a komédiás ugyanaz marad.” – Gondolatok a mindennapi maszkjainkról.
Nyegle gyerekből sportos ifjú? Beszélgetés a Z módszer oktatójával

Nyegle gyerekből sportos ifjú? Beszélgetés a Z módszer oktatójával

Szülőként előbb-utóbb sokan szembesülünk gyermekeink civilizációs életből fakadó problémáival. Abban is biztosan egyetértünk, hogy mindannyian testiekben is teljes életet élő embereket szeretnénk nevelni, s ehhez bizony elengedhetetlen a test jóllétével való foglalkozás már kicsi kortól. Hogyan induljunk neki, hogyan motiválhatunk egy kisgyereket?
Programajánló a Magyar kultúra napjára. Mit csinálsz január 22-én?

Programajánló a Magyar kultúra napjára. Mit csinálsz január 22-én?

Gondolnád, hogy 26 éve minden január 22-én megünnepeljük a Himnusz születésnapját?  A Magyar Kultúra napjának hívják, évről évre egyre több helyen és izgalmasabb programokkal emlékezve meg erre a mindnyájunknak fontos születésnapról.
Családi pótlék utalása 2021-ben - itt vannak a pontos dátumok és az összegek

Családi pótlék utalása 2021-ben - itt vannak a pontos dátumok és az összegek

Mely napokon kapjuk kézhez a családi pótlékot? A hivatalos folyósítási dátumok és a családi pótlék összege 2021-ben.
Ugrás az oldal tetejére