Jelenlegi hely

Vigyázz, kész, vissza a munkába!

Rengeteg szerepben kell megfelelnünk. Mindannyiunknak. Anyaként, apaként, feleségként, férjként, szüleink felé „örök gyermekként”. A sor könnyen tovább folytatható. Ha összeszámolom a munkahelyi kapcsolatok típusait is, akkor végképp számtalan szerepet kell tudnunk magunkban összeegyeztetni. Ez jó esetben sikerül, és megpróbáljuk a különböző szerepekben töltött időt egyenletesen elosztani, észrevétlenül váltani egyikből a másikba.

A legnagyobb nehézséget talán mégsem a fentiek jelentik, hanem az, amikor a jól megszokott életünkben egyszerre ismét egy-egy újabb szerepet kell betöltenünk: amikor anyává válunk, majd később, mikor a babával otthon töltött évek után szeretnénk visszatérni a munkába.

Ez újból egy hatalmas kihívás, melyet általában több hónap vívódás előz meg, és a választási lehetőségek mérlegelése komoly ellentétekhez is vezethet a családon belül. A családtól, a szűkebb környezettől és munkahelyi szokásoktól függően nagy nyomás nehezedik ránk, nőkre ilyenkor. Lehetnek olyanok a körülmények, amelyek nem sok lehetőséget adnak a szabad döntésre, mégis célszerű az alábbi lépésekben gondolkodni. A tudatos ráhangolódás, az új szerepre való felkészülés jelentősen befolyásolja, hogy hogyan érezzük magunkat utána ebben.

1. Mérjük fel saját szükségleteinket!

Gondoljuk végig korábbi elképzeléseinket, hogy mennyi ideig terveztünk otthon lenni a babával, és ehhez képest, hogyan érezzük magunkat az 1-2-3 éves otthonlét után. Ebben az állapotban tegyünk félre még minden mást, a gyermekünk életkorát, hogy mit „kell” illetve „kellene”. Kerüljünk tisztába azzal, hogy mit szeretnénk mi magunk. Mi hiányzik, mit tudunk másképp pótolni (társaság, szellemi „felfrissülés”), miből van túl sok, vagy túl kevés és mit szeretnénk helyette vagy mellette. Ismerkedjünk meg pontosan a saját igényeinkkel anélkül, hogy bármelyik gondolatunk kapcsán bűntudatot éreznénk, vagy arra gondolnánk, hogy mit szól hozzá majd a családból bárki is. Ha feltérképezzük magunkban, hogy mit is szeretnénk, mi számunkra a legközelebb álló lehetőség, akkor várhatóan olyan döntés fog születni, amely mellett ki tudunk állni és a környezetünk is támogatni fogja ezt. Arról nem is beszélve, hogy a gyerekek szintén megérzik ezt és könnyebb elfogadniuk az új helyzetet, ha érzik a belső összhangot.

2. Mérjük fel a család szükségleteit!

Ebben a folyamatban már minden benne van, ami a családunkat érinti: mekkora a gyerekünk, milyen intézmény van, ahol biztonságban tudjuk őt, ameddig mi dolgozunk. Milyen típusú a kicsi? Csak velünk töltött időt hónapokon át és nehezen viseli az idegeneket, vagy eleve nagy társasághoz szokott? Milyen anyagi körülmények között élünk, meddig fenntartható ez, miről mondunk le és mennyire lenne sürgős, hogy még egy kereset legyen a családban. 

3. Vonjuk be a családot az elképzeléseinkbe!

Osszuk meg a párunkkal azokat a gondolatokat, amelyek mentén körvonalazódni kezd a döntésünk és következzen a finomhangolás. Vegyük sorba, hogy a gyerekkel, a háztartással kapcsolatos teendőket hogyan tudjuk felosztani egy 4, 6 vagy 8 órás munkaidő mellett. Ki viszi reggel a gyereket és ki hozza? Vegyük számba, hogy ki tud segítséget nyújtani betegség esetén vagy akár a hétvégi főzésben. Mi fontos a család számára? És cserébe miről tudunk lemondani, ha szükséges? Mi az, amit valóban „kell” és mik azok, amit az igényeink diktálnak?

4. Vegyük sorba a lehetőségeket, készüljünk fel!

Mit nyújt a korábbi munkahelyünk? Megvan még egyáltalán? Új munkahelyet szeretnénk, vagy éppen kénytelenek vagyunk egy új helyet találni? Esetleg belevágunk valamilyen vállalkozásba? Az a fontos, hogy közel legyen az ovi vagy inkább, hogy ismerős gyerekkel kezdjünk szeptemberben? Ebben a fázisban nagyon sokat segít, ha az első pontban felmértük a szükségleteinket, és annak fényében keressük a lehetőségeket, nem pedig folyton valamilyen külső körülményhez akarjuk hozzá igazítani magunkat. Képzeljük el az új helyzeteket, gondoljuk végig egy teljes napunkat, hetünket.

5. Vágjunk bele!

Ha tudjuk, hogy mit akarunk, mi jó nekünk és a családnak, mire van szükségünk és hogyan oldjuk meg az új helyzeteket, bele lehet vágni a meghozott döntés megvalósításába! Az megtett előkészületekkel egész más érzéssel indul akár egy új munkahely keresése. Magabiztosabbak leszünk, érezni fogjuk a családi támogatást és a pozitív ráhangolódással képesek leszünk az esetlegesen felmerülő akadályokat lehetőségként kezelni.

Nem érdemes ezeket a felkészülési lépéseket kihagyni, mert a tisztánlátás könnyen ki tud segíteni váratlan helyzetekben is. Ha megfelelő önismerettel rendelkezünk és kellőképpen mérlegeltük a körülményeket, akkor rugalmasabban fogjuk kezelni a problémákat, és képesek leszünk a lehető legjobb döntést hozni. 

Szabó-Máthé Hanga, anyacoach

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Nagykőrösi Filmkihívás videópályázat 16 felettieknek:  „A nevetés gyógyít” témában

Nagykőrösi Filmkihívás videópályázat 16 felettieknek: „A nevetés gyógyít” témában

Pályázat típusa: Videó készítőKorosztály: 16 felettNevezési határidő: 2021. január 31.
Adventi kiállítás Monor főterén, ahogy még nem láthattad - nézd meg te is!

Adventi kiállítás Monor főterén, ahogy még nem láthattad - nézd meg te is!

Kruchió László dekoratőr idén 13. alkalommal készítette el Adventi kiállítását, amit évről évre vár szinte az egész város. Egy mesevilágba csöppenünk a kiállítást körbejárva, lélekben is készülve a karácsonyra.A város főtere megtelik játékossággal és a várakozásra való felkészüléssel. November 29 – december 13-ig látogatható a szabadtéri kiállítás Monor központjában, a Szent István téren.
A bejglin ne, de a papíron spórolhatsz! avagy karácsony újrafelhasználva

A bejglin ne, de a papíron spórolhatsz! Avagy karácsony újrafelhasználva

Az ünnep kiváló alkalom arra, hogy a környezetünkért is tegyünk, sőt mindezt együtt is tehetjük a családdal, barátainkkal vagy kollégáinkkal. Kreativitással, előre tervezéssel csökkenthető az egyszer használatos dekorációk, csomagolások mennyisége. Ötletek, tippek, videók a képeslaptkészítéstől a karácsonyfáig!
Exkluzív ajándék az olvasóinak

Exkluzív ajándék az olvasóinknak

Sokat gondolkoztunk mi legyen az ajándék az olvasóinknak. Valami olyan, aminek igazán örültök, amit szívesen megosztotok, és ami nem terem minden üzletben (ugyebár a mai világban ilyen már nincs is J ) és amit Ti is tovább ajándékozhattok.
Ugrás az oldal tetejére