Jelenlegi hely

Otthon és munkahely - Anya dolgozik

Előfordult már veled, hogy megkérdezték:
- Mivel foglalkozol?
- Otthon vagyok a gyerekekkel.
- Tehát nem dolgozol?

Ezzel a bevezetéssel kezdődött az a kerekasztal-beszélgetés, amit a Millenárison rendezett Családünnepen tartottak Süveges Gergő vezetésével. Többek között arra keresték a választ, hogy: miért nem tartják sokan munkának a gyermeknevelést? Miért olyan nehéz visszatérni anyaként a munka világába?

A láthatatlan munka, amit a nők otthon végeznek, nem látványos, közvetlenül nem termel pénzt, csak akkor válik láthatóvá, amikor nincsen elvégezve. A nők viszont ritkán kérnek segítséget családtagjaiktól, idegent pedig (takarítót vagy bébiszittert) nem szívesen engednek be otthonukba. Sokan úgy érzik, az anya feladata gondoskodni a családról, tehát minden terhet egyedül vállalnak. Elhangzott, hogy a magyar nők nem szeretik dicsérni magukat, bemutatni pozitív tulajdonságainkat (ellentétben pl. az amerikaiakkal), de ha mi magunk sem tekintjük munkának az otthoni feladatainkat, akkor mások sem fogják ezt értékelni.

A beszélgetés résztvevői a maguk területén segítik a női értékteremtést.

Sembery Tünde, a ProLabora Kft. munkatársa:

A Munka és Család Audit egy szervezetfejlesztési eszköz, amely a vállalatok családbarát törekvéseit méri, támogatja, javaslatokat tesz a fejlesztésre. A családbarát munkahely elősegíti a munkából fakadó kötelezettségek és a magánélethez kapcsolódó feladatok összeegyeztethetőségét. Az audit által vizsgált fő területek:családtámogatási intézkedések, szervezeti kultúra és HR, munkaidő, munkavégzés helye, körülményei, munkaszervezés, családtudatosság kommunikációja, nők a vezetésben, stb. Szemléletmódbeli változásra törekszik a szervezetek hozzáállásában.Németországi tapasztalatok szerint az auditot alkalmazó vállalatok nagy részénél nőtt a termelékenység, magasabb lett a profit, nemcsak a dolgozóik elkötelezettek, hanem az ügyfeleik kötődése is erősebb volt.

Soltész Anikó, a Seed Alapítvány és az Otthon Segítünk Alapítvány munkatársa, kuratóriumi tagja:

Célja a női vállalkozások fejlesztése, szakmai ismereteik és készségeik bővítése, megerősítése. Ezen kívül a munkáltatókat is igyekszik meggyőzni - érzékenyítő tréningeken és egyéb módon -, hogy jól járnak, ha kismamát alkalmaznak, szerinte a családbarát gyakorlat nem csupán pénzkérdés.

Ujváry Enikő, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom munkatársa:

HR tanácsadóként a balansz.info szerkesztője, ez az oldal munka-magánélet egyensúly témában gyakorlati információkat nyújt munkáltatóknak és a munkavállalóknak.

Vida Ágnes, a kismamablog.hu és a gazdagmami.hu szerzője, segíti a kismamákat az online vállalkozóvá válásban.

Visszatérni a munka világába különösen nehéz a nők számára. A beszélgetők megegyeztek abban, hogy nem „ideális állapotról”, hanem egy folyamatról van szó, amelyben naponta törekszünk az egyensúly megteremtésére. A családon belül állandó interakció van az anya, apa, gyerekek között. Felhívták a figyelmet arra is, ha szívesen megy dolgozni anya, akkor könnyebben meg tudja teremteni az egyensúlyt, mint ha kényszerből vállal munkát. Fontos a környezet (család, ismerősök) pozitív hozzáállása és elfogadása, hogy nem „rossz anya” az, aki kisgyerek mellett a hivatásának is él.

Megoldás jelentene a részmunka elterjedése, valamint más atipikus munkavégzési formák. Nyugat-európai országokban működik az a rendszer, hogy a gyermek néhány hónapos korától az iskolás koráig fokozatosan tér vissza a munkahelyére az anya, először pl. hetente egyszer, majd kétszer 4 órában, később pedig naponta 4, majd 6 órában. Nálunk sokszor előfordul, hogy a gyes alatt 3 évig megszakad minden kapcsolat a munkáltatóval, ez is nehezíti a visszatérést. A fokozatosság abban is segít, hogy a gyerekek könnyebben szokják meg a bölcsődei, óvodai közösséget.

Az új Munka Törvénykönyve megteremtette a rugalmas munkavégzés jogszabályi kereteit, de feladat még a cégek informálása, érzékenyítése, meggyőzése ezek alkalmazásáról.

Az édesanyák visszatérésének meghatározó feltétele az is, hogy magukat értékesnek tartsák, és ezt képviseljék az állásinterjúkon is proaktívan, határozott fellépéssel. Az otthon töltött évek után sokan „ki vannak éhezve a munkára”, így elkötelezetten, hatékonyan, motiváltan, pozitív energiákkal feltöltődve végzik a feladatukat.

Kinga (Budapestimami)


 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

SOS KARÁCSONY 2020 -  Adventi tippek, nyomtatható tervezők az Imamitól!

SOS KARÁCSONY 2020 - Adventi tippek, nyomtatható tervezők az Imamitól!

Az idei karácsony egy kicsit más lesz, mint a többi: visszafogottabb, bensőségesebb, talán lassúbb is. Már most is érezzük, hogy nem zúdul ránk minden oldalról a karácsony marketingje, nem rohanunk boltról boltra, programról programra.
Karácsonyi zenék gyerekeknek - hangolódjunk az ünnepekre

Karácsonyi zenék gyerekeknek - hangolódjunk az ünnepekre

Klasszikus és modern karácsonyi dalok, melyek garantáltan meghozzák az ünnepi hangulatod! Készítettünk egy válogatást a legkisebbeknek is, fogadjátok szeretettel és hangolódjatok együtt az ünnepre!
Karácsonyi zenék felnőtteknek - hangolódjunk az ünnepekre

Karácsonyi zenék felnőtteknek - hangolódjunk az ünnepekre

Klasszikus és modern karácsonyi dalok, melyek garantáltan meghozzák az ünnepi hangulatod! A karácsonyi készülődés során imádom hallgatni az erre hangoló zenéket. Mikor kigyulladnak otthon a fények Szenteste, szeretem, ha ahhoz illő zene szól és nem a híradó háttérzaja búg az ajándékozás kellős közepén... Persze az otthoni sütés, főzés, takarítás is jobban megy, ha olyan zenéket hallgatunk, melyek segítenek az ünnepre hangolódni. Fogadjátok szeretettel a mi kis karácsonyi válogatásunkat! 
Nagykőrösi Filmkihívás videópályázat 16 felettieknek:  „A nevetés gyógyít” témában

Nagykőrösi Filmkihívás videópályázat 16 felettieknek: „A nevetés gyógyít” témában

Pályázat típusa: Videó készítőKorosztály: 16 felettNevezési határidő: 2021. január 31.
Ugrás az oldal tetejére